Kvalitní roastbeef připravíte z minimálně kilogramu masa. Menší kousek by byl po pečení tuhý a suchý.
Potřebujete:
1 kg nízkého roštěnce, slunečnicový olej, sůl, pepř
Postup:
Roštěnec lehce nařežte na straně, kde je blána. Osolte jej a opepřete, V kastrolu rozpalte čtyři lžíce oleje a maso na oleji opečte ze všech stran tak, aby se zatáhlo.
Poté přendejte roštěnec do pekáče a ten vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C. Nechte jej péct 5 minut, poté maso otočte a pečte dalších 10 minut. Potom zkuste, zda je maso hotové. Zmáčkněte jej prstem, když se příliš „zhoupne“ není ještě dost propečené.
Doba pečení záleží na tloušťce masa, jeho kvalitě i konkrétní troubě. Pečení tak může trvat i půl hodiny.
Hotový roastbeef nechte vcelku úplně vychladnout. Podávejte ho nakrájený na co nejtenčí plátky s chlebem a hořčicí. .