Počet lidí s cukrovkou roste a za posledních 20 let u nás se ztrojnásobil. Nemoc způsobuje vážné zdravotní komplikace a vyžaduje speciální stravování. Poradíme vám, jak vše v pohodě zvládnout.
Jídelníček při cukrovce má své zásady a pravidla. Důležité je nejen vynechat potraviny s obsahem bílého cukru, který je rychlým zdrojem energie a zvyšuje hladinu glukózy v krvi, ale také se stravovat pravidelně.
Diabetik by si měl jídelníček rozdělit do pěti až šesti částí: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, popř. druhá večeře.
Pokud je součástí léčby i redukce váhy, je třeba více dbát na kalorickou hodnotu potravin a sledovat, zda příjem není vyšší než výdej. Při cukrovce není rozhodně možné hladovět, protože se tím stavíme do rizika. Naopak je nutné dbát na pravidelný přísun jídla po menších porcích.
12 zásad diabetického stravování
· Jíst energeticky přiměřené množství potravin a dosáhnout normální hmotnost.
· Dodržovat doporučené množství sacharidů na den.
· Nejíst cukr ani potraviny a nápoje obsahující cukr, sladit umělými sladidly.
· Umět si rozdělit přípustné množství denně přijímané energie do 5 až 6 jídel.
· Nezvyšovat doporučené denní dávky.
· Zařadit dostatek potravin s obsahem vlákniny: zeleninu, celozrnnou mouku a její produkty. ·
· Konzumovat nízkotučné mléčné výrobky.
· Nezapomínat, že i v párkách, paštikách a měkkých salámech je mouka.
· Neomezovat masné potraviny, omezit příjem tuků.
· Konzumovat denně asi 400 až 500 g zeleniny a 200 až 300 g čerstvého ovoce.
· Dodržovat optimální zastoupení živin ve stravě: sacharidy mají pokrýt asi 52 % denní energetické potřeby, tuky mají krýt méně než 30 % a bílkoviny asi 20 % doporučeného denního příjmu.
Vhodné potraviny: celozrné pečivo a těstoviny, neloupaná rýže, brambory, zelenina, ovoce
Potraviny vyžadující omezení: maso, drůbež, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce Nevhodné potraviny: uzeniny, slanina, vnitřnosti, mozeček, koláče, cukrárenské výrobky, bílé pečivo, vaječné těstoviny a podobně.
Jídelníček při cukrovce
Snídaně: melta s mlékem, dva plátky celozrnného chleba, sýr (např. žervé)
Svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
Oběd: přírodní krůtí řízek (cca 150 g), kuskus se zeleninou Svačina: bílý jogurtový nápoj (kefír) Večeře: vařené vajíčko, chléb s máslem, rajče, k pití melta nebo čaj
Extra tip: Maso je důležitou součástí každého jídelníčku při cukrovce. Dejte vždy přednost libovému masu a neomezujte se pouze na kuřecí – libové hovězí je výborné. Vyhýbejte se ale smažení masa na oleji – vhodné je vaření, dušení nebo pečení.