Nebojte se, že by takto připravená ryba byla přesolená. Maso bude mít dokonalou chuť a bude křehké a šťavnaté.
Potřebujete:
1 celou rybu (může to být losos, treska, pražma, mořský vlk) vykuchanou a zbavenou žaber, 1 svazek bylin (tymián, estragon, kopr, bazalka, oregano), 1 citron v bio kvalitě, 2 až 3 kilogramy mořské soli (podle velikosti ryby), 2 až 3 vaječné bílky
Postup:
Rybu omyjte a osušte. Do břišní dutiny vložte svazek bylinek a citron nakrájený na osminky.
Na dno pekáče nasypte dvoucentimetrovou vrstvu soli. Položte na ni rybu.
Zbylou sůl promíchejte s bílky a vzniklou hmotou rybu pečlivě přikryjte. Krustu k rybě dobře přimáčkněte.
Rybu pečte v troubě předem vyhřáté na 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti ryby, na každých 500 gramů počítejte s 15 minutami. Po upečení solnou krustu opatrně rozbijte, vyndejte rybu ven. Podávejte s jednoduchým zeleninovým salátem a pečivem. .