Vysoký krevní tlak patří k nejrozšířenějším civilizačním chorobám. Dobrou zprávou je, že ve většině případů je možné tento zdravotní problém vyřešit úpravou jídelníčku.
Co vyloučit
Ke zvýšení krevního tlaku přispívá nadbytek sodíku. To znamená, že pokud již vysokým tlakem trpíte nebo k němu máte dědičné dispozice, měli byste omezit solení.
Omezit byste měli i instantní a hotová jídla a polotovary, protože ta většinou obsahují soli opravdu velké množství. Nutné je také vyloučit nápoje jako je káva, černý čaj, maté nebo kolové limonády, protože obsahují kofein.
Zázračná červená řepa
Šťáva z rudofialových bulv snižuje tlak tak účinně, že se po ní jedincům s nižším nebo normálním tlakem může udělat lehce nevolno. Zvlášť, když nejsou na její konzumaci zvyklí.
Osobám s vysokým tlakem se doporučuje třikrát denně vypít sklenku čerstvé šťávy s červené řepy smíchanou se lžící medu.
Zelenina šťavnatá i kořenová
Svěží salátové okurky jsou oblíbenou letní pochoutkou, takže snižovat tlak jejich pomocí je vlastně příjemná záležitost. Stejně jako šťáva z červené řepy by se i okurková měla užívat pravidelně.
Její výhodou je, že neúčinkuje tak razantně, takže si nemusíte hlídat, kolik jí vypijete.
Naopak velmi silná, srovnatelně s řepou, je cibule. Chcete-li ji využít ke snižování tlaku, přidejte ji do salátu, nebo smíchejte 200 ml okurkové šťávy s 3 lžícemi šťávy z cibule. Skvělým bojovníkem proti vysokému tlaku je i celer. Vítaným vedlejším účinkem je pozitivní vliv na potenci.
Lehké obilniny
Ovesné vločky přispívají nejen ke snížení tlaku, navíc prospívají i srdci a cévám. Jsou vhodné jako prevence i jako jídlo pro pacienty po infarktu.
Mimořádně účinnou obilninou na snížení tlaku je pohanka. Pohanková kaše s banánem a medem jako snídaně je pro jedince s hypertenzí ideální.