Naklíčený hrách, oves nebo pšenice špalda, i to jsou tradiční jídla, která se hodí k půstu před velikonocemi.
Naši předkové věděli, že semena, která běžně jedí, budou pro jejich tělo ještě přínosnější, když je nechají naklíčit.Teprve ve chvíli, kdy se semínko namočí do vody, vzniká obrovské množství cenných látek, kt e ré jinak z luštěnin a obilovin nezískám e!
Z naklíčeného hrachu se během postního období připravovala zejména pučálka.Podobné pokrmy naše babičky vařily i z naklíčeného obilí a tomu se říkalo pražmo.
Dalšími surovinami, z nichž se v tuto dobu vařilo zdravé postní jídlo, byly brambory, zelí, čočka, kroupy a kořenová zelenina.Tradičně se dochucovalo solí, cibulkou, česnekem, sušenou majoránkou, petrželovou natí nebo libečkem.
Pučálka s česnekem
Ještě stihnete udělat s i nejčastější postní jídlo tohoto období. Hrách přeberte, propláchněte a nasypte do vyšší zavařovací sklenice.Zalijte vodou, alespoň tři centimetry nad hrách, a nechte 24 hodin stát na chl adnější mí sto.
Druhý den vylijte vodu a hrách propláchněte studenou vodou. Vraťte do sklenice, tentokrát bez vody.
Sklenici zakryjte utěrkou a nechte stát dalších 24 hodin.Třetí den už můžete naklíčený hrách použít, nebo ještě jednou propláchnout a na dalších 24 hodin vrátit do sklenice.
Stejným způsobem můžete nechat vyklíčit také jiná semena – například fazole, cizrnu nebo červenou čočku.Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte naklíčený hrách a opečte jej. Hrách můžete opéct také na sucho. Pučálku míchejte opatrně, aby se neodlámaly klíčky.
Ke konci pražení přidáte utřený česnek, osolíte a opepříte.Jídlo podáváte horké. .