Rostlinné oleje mají většinou pověst jako zdroje zdraví, ale ne vždy musí být beze zbytku prospěšné.
Například kokosový nebo palmový olej se takřka vyrovnají sádlu, jenže takových tuků máme na jídelníčku přebytek.
To, co tělo potřebuje, jsou tuky takzvaně nenasycené, tedy z mořských ryb, ořechů a semen. Jsou naprosto nezbytné pro práci mozku a nervové soustavy a pomáhají snižovat vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu.
Třeba olivový olej velké zdravotní účinky nemá, neškodí, ale ani nepomáhá, v organismu působí v zásadě neutrálně. Naopak vynikající je olej dýňový. Obsahuje hodně vitaminu E, proto je v Korutanech, kde se tradičně pěstuje ve velkém, považován za elixír mládí.
Vitamin E totiž podporuje tvorbou hormonů plodnost a udržuje kůži mladistvou. Velmi prospěšné složení má i podceňovaný olej řepkový, z pochoutkových druhů pak olej ořechový.