Pravda, otevřený oheň je efektnější pro oko, gril je však nenahraditelný pro naše chuťové buňky. Posezení v krásném jarním podvečeru s přáteli a rodinou nebo jen ve dvou je báječný zážitek.
Barevný pstruh
Nejen červeným masem živ je člověk. Skvělé jsou i grilované ryby.
Suroviny na 1 porci: 1 cca 300 g pstruh, sůl, pepř, čerstvé bylinky (rozmarýn, máta, tymián), cca 4 dlouhé plátky anglické slaniny
Postup: Rybu opláchneme, zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Pstruha naplníme směsí bylinek a příčně zabalíme do několika plátků anglické slaniny. Pro jistotu ho můžeme spíchnout jehlou. Grilujeme na mírném ohni po každé straně cca 7 minut.
Podáváme na směsi listového salátu s citronem. Před podáváním zdobíme ještě bobkovým listem. Kdo chce, může přidat ještě grilovanou zeleninu nebo opečený arabský chléb. Užijte si kouzlo setkání s přáteli.
Pikantní barevné žampiony
Toto jídlo potěší ty z vás, kteří neholdují masu. I houby lze velmi dobře grilovat, takto upravené se hodí i jako příloha k masu.
Suroviny na 4 porce: 20 velkých žampionů, ½ malého pórku, 1 lžička másla, 6 lžic čerstvého smetanového sýra s bylinkami, sůl, černý pepř
Postup: Žampiony opláchneme a očistíme. Nožičky vylomíme a nadrobno nasekáme. Pórek nakrájíme na velmi jemné proužky. Rozehřejeme máslo, pórek s houbami na něm podusíme doměkka a necháme vychladnout.
n Do směsi vmícháme sýr, dochutíme solí a pepřem a naplníme kloboučky hub. Grilujeme asi 10 minut.
Kořeněné hrušky s borůvkami
Suroviny na 4 porce: 4 pevné zralé hrušky, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce másla, 250 g borůvek, 4 lžíce cukru, mletý černý pepř
Postup: Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme jadřinec a potřeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Čtyři velké dvojité kusy alobalu potřeme rozpuštěným máslem a na každý vložíme rozkrojenou stranou nahoru dvě půlky připraveného ovoce.
Borůvky smícháme s cukrem, hrušky jimi posypeme a dochutíme pepřem. Uzavřené balíčky grilujeme cca 20 až 25 minut.