Džem z bobulí
Kuličky bezu rozvaříme, když se část tekutiny odpaří, vzniklou hmotu propasírujeme. Na 1 l této šťávy přidáme 400g krystalového cukru a vaříme, až se objem šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové. Ještě horký plníme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
Šťáva z plodů bezu
Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu a na 1 l šťávy přidáme 300 g cukru a 1 kávovou lžičku kyseliny citronové. Pečlivě promícháme. Plníme do čistých lahví a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
Bezový sirup z bobulí
Na 1 l přebraných plodů přidáme 0,25 l vody. 15 minut pomalu vaříme a pak zcedíme. Do vzniklé šťávy přidáme 0,5 kg cukru a ještě 10 minut povaříme. Horkou šťávu nalijeme do nahřátých lahví a pečlivě uzavřeme zátkami. Necháme zvolna vychladnout. 50 ml sirupu užíváme 3x denně a zapíjíme sklenicí vody.