Suroviny:
1 kg brambor
2 velké cibule
250 ml smetany ke šlehání
150 ml plnotučného mléka
1 konzerva ančoviček
2 lžíce másla
70 g strouhanky
sůl
pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a na trošce másla ji opečte dozlatova. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké hranolky. Hlubokou zapékací mísu vymažte ze všech stran máslem a rozložte do ní první vrstvu brambor.
Opatrně je osolte a opepřete. Přidejte část opečené cibule a pár ančoviček i s trochou nálevu. Postup opakujte, dokud vám nedojdou všechny suroviny.
Směsí mléka a smetany zalijte obsah zapékací mísy tak, aby brambory byly téměř ponořené. Na závěr pokrm posypejte strouhankou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu, dokud brambory nebudou zcela měkké a povrch krásně zlatavý.
Po upečení nechte brambory asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Podávejte je s kouskem čerstvého pečiva nebo malým zeleninovým salátem.
Tip!
Místo ančoviček můžete použít i sardinky.