Z bio ovsa si můžete sami připravit kvalitní a lahodné rostlinné mléko, nápoj ideální na pití, ale skvělý i do kaší, kávy či na pečení.
Potřebujete:
✿ 100 g bio ovsa
✿ 1 l vody
✿ špetku soli
✿ 1 lžíci bio javorového sirupu, bio datli nebo bio vanilky na dochucení
1. Oves namočte do studené vody a nechte ho v ní přes noc. Ráno ho slijte a ještě propláchněte, tím zlepšíte chuť i stravitelnost.
2. Oves vložte do výkonného mixéru (nebo použijte tyčový mixér), přidejte vodu, sůl a případně podle chuti javorový sirup, datle, vanilku apod. Mixujte na plný výkon cca 1–2 minuty, dokud nevznikne hladká kaše.
3. Vzniklou směs přeceďte přes jemné sítko, plátýnko nebo speciální sáček na rostlinná mléka. Pečlivě ji vymačkejte – získáte jemný, čistý nápoj. Ovesné mléko přelijte do čistých lahví a skladujte v lednici. Spotřebujte ideálně do 3–4 dnů. Před použitím protřepejte.
Ovesné mléko je super volba pro lehké smoothie po tréninku, určitě zkusím doma připravit.
Jako učitelka nemám moc času, ale tenhle recept se mi líbí, protože je snadný. A rozhodně zdravější než kupovaný produkty.
Tohle si musím vyzkoušet, domácí ovesné mléko zní parádně! A ještě když můžu ovlivnit chuť, to je prostě super.