Skvělým způsobem uchování zeleniny je kvašení. Zkuste třeba i méně tradiční ředkvičky, je to výborná pochoutka pro zdravé mlsání, kterou slupnete mnohem dříve, než je její výdrž.
Potřebujete:
✿ 4 stroužky česneku
✿ hrst čerstvého kopru
✿ 1–2 svazky ředkviček
✿ 500 ml vody
✿ 1 lžíci mořské soli
✿ 1 list kapusty nebo zelí
1. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, ředkvičky omyjte a nakrájejte na kolečka nebo je nechte vcelku. Na dno čisté sklenice vložte česnek a kopr, na ně naskládejte ředkvičky.
2. Ve vodě rozpusťte sůl a tímto roztokem vše ve sklenici zalijte. Navrchu nechte ve sklenici asi 1,5 cm volného místa. Obsah zatěžkejte kapustovým nebo zelným listem (popřípadě plastovým sáčkem s lákem) a uzavřete.
3. Sklenici postavte do misky a uložte do skříňky na 5–10 dní. Pak ji přemístěte do chladničky, kde vydrží až 6 měsíců.
Nikdy jsem o kvašení ředkviček neslyšela, ale zvědavost mi nedá. Asi to zkusím, když je to tak trendy.
Kvašení ředkviček jsem zkusila jen jednou a byla to show. Ta chuť je úžasná! A navíc je to fakt zdravý.