Musaka je ikonické jídlo řecké kuchyně, které spojuje lilky, mleté maso a bešamel do dokonalého celku.
Ingredience:
2 lilky
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g rajčatového pyré
50 ml olivového oleje
sůl, pepř, skořice
50 g másla
50 g mouky
500 ml mléka (na bešamel)
50 g parmazánu
Postup:
Lilky nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“. Osmažte cibuli a česnek, přidejte maso, rajčata, koření a duste.
Připravte bešamel: rozpusťte máslo, vmíchejte mouku, zalijte mlékem a provařte. Do zapékací misky vrstvěte lilky, masovou směs a bešamel, zasypte sýrem a pečte 45 minut na 180 °C.
Doba přípravy: 90 min
Cena: 250 Kč
Musaka je skvělá volba pro milovníky řecké kuchyně. Zbožňuji kombinaci lilků a bešamelu, opravdu výtečný pokrm.
Musaka vypadá fakt lákavě, asi ju zkusím uvařit pro rodinu. Snad jim to bude chutnat stejně jako mně!