Suroviny:
2 střední lilky
400 g krájených rajčat v plechovce i se šťávou
1 cibule
trocha natě z jarní cibulky
4 stroužky česneku
2 hrsti namočených a okapaných tmavých rozinek
1 lžička skořice
1 bobkový list
tymián podle chuti
1 lžička cukru
sůl
pepř
sekaná petrželka
olivový olej

Postup:
Lilky rozkrojte podélně napůl, nožem nakrojte dužinu asi centimetr kolem obvodu a lžičkou dužinu vydlabejte do misky. Lilky pak uvnitř nakrojte křížem nožem, aby zbylá dužina dobře nasákla omáčku.
Vydlabanou dužinu nakrájejte na drobné kousky. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, přidejte dužinu z lilku, koření a cukr a chvíli zase restujte.
Pak osolte, opepřete, zalijte rajčaty i se šťávou, přidejte trochu vody a duste asi 20 minut. Přidejte rozinky, duste ještě asi 5 minut. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Vydlabané lilky naplňte směsí, položte na vymaštěný plech a pečte tak 30 minut. Do trouby při pečení dejte malý hrnek s vodou, lilky zvenku neztvrdnou. Podávat můžete s bagetou, rýží, pokapané dobrým olivovým olejem.
Zajimavá kombinace surovin, jen nevím, jestli by mi to chutnalo. Ale určitě je to originální, tak to zkusim.
Taková voňavá směs se skořicí a rozinkami? To zní neodolatelně! Ráda takové netradiční kombinace zkouším, rozhodně recept musím otestovat.
Imam bayildi je skvělý způsob, jak využít lilky! Ideální jídlo na letní večery s přáteli. Recept zní opravdu lahodně, už se těším, až ho vyzkouším.