Suroviny:
Na kuličky:
750 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 stroužky česneku
1 šalotka
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty
1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé saturejky
2 lžičky oregana
sůl
pepř
Na tzatziki:
1 oloupaný stroužek česneku
300 g okurky hadovky
1 lžička soli
200 g bílého řeckého jogurtu
1 lžíce najemno nakrájeného kopru
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce extra panenského olivového oleje
citron k podávání
Postup:
Nejdřív si připravte tzatziki. Česnek podélně rozřízněte a nakrájejte najemno. Z okurky odkrojte oba konce a podélně ji rozřízněte. Lžící vyškrábněte semínka a okurku nahrubo nastrouhejte.
Dejte ji do cedníku, ten položte na misku a okurku osolte. Zamíchejte a nechte 10 minut odstát, aby pustila vodu.
Okapanou okurku vymačkejte, smíchejte v misce s jogurtem, česnekem, koprem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Dejte na 2 hodiny vychladit do lednice.
Mleté maso smíchejte v míse s prolisovaným česnekem, nadrobno nasekanou šalotkou, mátou, saturejkou a oreganem. Osolte, opepřete a prohněťte na hladkou, lepivou směs.
Navlhčete si dlaně a vytvarujte masové kuličky. Ty pak opečte do zlatohněda na olivovém oleji. Poté je zbavte přebytečného tuku na papírovém ubrousku a ihned podávejte s dílky citronu a tzatziki. Nezapomeňte je po vyjmutí z lednice ještě jednou promíchat.
Když vidím, že tam je máta a kopr, tak to musím zkusit. Doufám, že se mi ty kuličky povedou.
Vždycky jsem chtěla zkusit uvařit něco z řecké kuchyně, tak to snad zvládnu. Díky za recept!
Tyjo, keftedes a tzatziki mám fakt ráda! Hned si to přidám na seznam toho, co zkusím o víkendu udělat.
Ahoj! Zní to jako skvělý recept! Už se těším, až si ho vyfotím a pak i pochutnám 😄.