Zabijačkový guláš je docela jiný než ten klasický. Chuť masa zbytečně nepřebíjí výrazné koření ani další ingredience – a výrazná chuť masa vás dostane.
Potřebujete:
✿ 500 g vepřové plece
✿ 500 g vepřových jater
✿ 1 vepřovou ledvinku
✿ 1 vepřový jazyk
✿ 3 cibule
✿ 3 stroužky česneku
✿ 2 bobkové listy
✿ 1 lžičku kmínu
✿ 4 kuličky pepře
✿ 2 lžíce sádla
✿ sůl, pepř
✿ 1 krajíc chleba
1. Začněte tím, že si očistíte cibuli a nakrájíte ji nahrubo. Ve větším hrnci na sádle ji poté orestujte. Přidejte na větší kostky nakrájenou osolenou plec, nakrájenou ledvinku a celý vepřový jazyk.
Maso nechte zatáhnout a přidejte celé stroužky česneku, bobkový list, celý pepř a kmín. Zalijte vroucí vodou a přiklopte.
2. Vařte takto maso téměř do změknutí, podle potřeby ještě přilijte vodu. Jazyk vyjměte, oloupejte, nakrájejte na kousky a vraťte do hrnce. Pak přidejte na kousky nakrájená játra a vařte ještě 10–15 minut.
3. Takto připravený guláš zahustěte střídou staršího chleba a nechte ho v guláši důkladně rozvařit. Podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíkem a samozřejmě vychlazeným pivem.
Osobně mám radši tradiční guláš, ale tenhle zabijačkový by mohl být skvělým zpestřením. Můj táta by ho určitě ocenil!
Zaujimave, nikdy jsem nevařila s ledvinkou ani jazykem. Ale jak jsem četla návod, asi to zkusím, dík za tip!
No páni, to musí být lahůdka! Děkuji za inspiraci, přesně něco takového jsem hledala na rodinnou hostinu.
Musím říct, že takový guláš jsem ještě nezkoušela, ale zní to opravdu lákavě. Určitě vyzkouším, už jen kvůli té výrazné chuti masa!