V tradiční kuchyni pobaltské Litvy se využívá několik základních surovin, mezi které patří hlavně brambory, červená řepa, vepřové maso a kysané mléčné výrobky.
Litevci si hodně zakládají na tradicích a jejich recepty se v téměř nezměněné podobě předávají z generace na generaci.
Suroviny:
2 kg brambor
1 lžička soli
Na náplň:
400 g mletého masa
1 vejce
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Na ozdobu:
200 g anglické slaniny
200 g zakysané smetany
1 cibule
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte těsto. 500 g brambor uvařte i se slupkou v osolené vodě doměkka a nechte je zcela vychladnout.
Mezitím nastrouhejte syrové brambory na jemném struhadle, vložte je do utěrky a vymačkejte z nich co nejvíc tekutiny. Tu dejte prozatím stranou, využijete ji při tvorbě těsta.
2. Vařené brambory rozmačkejte na jemné pyré, osolte a smíchejte je s okapanými strouhanými bramborami. Přidejte také sůl a škrob, který se usadil na dně vymačkané tekutiny. Rukama vypracujte pružné těsto.
3. Teď se pusťte do přípravy náplně. Mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vejce. Směs osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
4. Z bramborového těsta tvořte stejně velké kuličky, každou z nich zploštěte rukou na placičku asi o velikosti dlaně a naplňte lžící masové směsi.
Těsto pečlivě zabalte a vytvarujte do tvaru podlouhlé šišky. Ujistěte se, že okraje jsou dobře spojené, v opačném případě by mohla náplň při vaření vytéct.
5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, osolte ji a vhoďte do ní připravené cepelíny. Stáhněte plamen na střední stupeň a vařte je asi 25 minut.
Voda by měla jenom lehce bublat. Zatímco se šišky vaří, opečte si v pánvi nadrobno nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
6. Hotové cepelíny vložte do cedníku a nechte je okapat. Poté je rozdělte do talířů, každou porci ozdobte opečenou slaninou a cibulí a doplňte zakysanou smetanou.
Pro ještě lepší chuť je můžete na talíři posypat nadrobno nasekaným koprem nebo pažitkou.
Polévka z červené řepy
Tato tradiční litevská polévka, známá také jako chlodnik, vás okouzlí svou výraznou barvou a osvěžující chutí.
Přestože se jedná o studenou polévku, v Litvě ji na jídelním lístku restaurací najdete v průběhu celého roku, stala se totiž nedílnou součástí jejich tradiční kuchyně.
Suroviny:
200 ml zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
2 červené řepy
500 ml kefíru
1 salátová okurka
4 vejce
6 ředkviček
3 vařené brambory
hrst kopru
sůl
pepř
Jak na to?
Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhladle. Pracujte v potravinářských rukavicích, abyste si neobarvila ruce. Nastrouhanou řepu asi 15 minut vařte, aby změkla. Poté ji nechte zcela vychladnout.
Okurku a ředkvičky nakrájejte na malé kousky. V míse smíchejte kefír se zakysanou smetanou, přidejte nakrájenou zeleninu, nasekaný kopr a přecezenou řepu i s trochou vody, ve které se vařila, ta dodá polévce její typickou růžovou barvu.
Vše dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Polévku dejte asi na dvě hodiny do lednice, aby se dobře propojily všechny chutě. Poté ji rozdělte do talířů a každou porci ozdobte uvařenými bramborami a rozkrojeným vajíčkem uvařeným natvrdo.
Tip!
Místo citronové šťávy můžete použít šťávu z čerstvé limety nebo lák z okurek.
Já miluju brambory v každým podání, a tohle vypadá jako něco, co bych mohla vyzkoušet doma! Líbí se mi ten důraz na tradice.
Teda, to by mě nenapadlo, že brambory a mleté maso mohou vytvořit něco tak zajímavého. Ráda bych to někdy zkusila uvařit!
Tradiční litevská kuchyně je fascinující a plněné bramborové šišky určitě stojí za vyzkoušení. Ráda objevují nové světové kuchyně, a tohle jídlo zní jako pravá lahůdka.
Wow, zní to fakt zajímavě, miluju takový originální chutě! A navíc mě překvapuje, jak jsou Litevci věrní tradicím, v dnešní době to není tak časté.