Zelné placky, někdy také zelňáky, mají v naší kuchyni dlouhou tradici. Jsou šťavnaté, na vrchu křupavé a chutnají báječně.
Potřebujete:
✿ 500 g hlávkového zelí
✿ 300 g polohrubé mouky
✿ 3 vejce
✿ sůl
✿ ½ lžičky drceného kmínu
✿ hrst bylinek (petržel, pažitka, listový špenát)
✿ 1 lžičku prášku do pečiva
✿ olej
1. Ve velké míse umíchejte z mouky, vajec a vody, kterou přidávejte dle potřeby, řidší těstíčko. Osolte ho, dochuťte trochou drceného kmínu a přidejte nasekané bylinky.
2. Zelí očistěte a nakrouhejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Můžete ho také nahrubo rozmixovat v mixéru. Zelí vmíchejte do připraveného těstíčka a přimíchejte prášek do pečiva.
3. Na pánvi rozpalte olej. Lžící tvořte placičky a na středním plameni je smažte z obou stran dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách a podávejte s nějakým dipem, třeba česnekovým.
Zelné placky zní skvěle, mám ráda, když je něco křupavé! Určitě je zkusím udělat příští víkend po tréninku.