Vděčný pokrm, který chutná snad všem. Sýrové brambory jsou tak výtečné, že se dají jíst klidně i zastudena.
Ingredience:
1 kg brambor
200 g strouhaného sýra (např. eidam, mozzarella nebo gouda)
200 ml smetany na vaření
2 stroužky česneku (rozmačkané)
1 lžíce másla
sůl a pepř podle chuti
čerstvá nebo sušená petrželka, případně jiná bylinka
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (asi 3 mm silné). Můžete je i lehce povařit ve slané vodě 5 minut, ale není to nutné.
V míse smíchejte smetanu, česnek, sůl a pepř.
Zapékací formu vymažte máslem. Na dno položte vrstvu brambor, přelijte částí smetanové směsi a posypejte trochou strouhaného sýra. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
Navrch dejte zbytek sýra a formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40–45 minut, dokud nejsou brambory měkké a sýr krásně zlatavý.
Po upečení posypejte zapečené brambory čerstvou nebo sušenou petrželí a podávejte.
Sýrové brambory jsou skvělé pro každou příležitost. Fotka těch zapečených brambor by mě fakt potěšila!
Tento recept vypadá fantasticky. Určitě ho vyzkouším na nedělní oběd. Díky za inspiraci!
Zapečené brambory jsou takový klasický, ale vždycky úžasný pokrm. S mozzarellou musí být naprosto úžasné!
Jé, zapečený brambory se sýrem, to je má oblíbená mňamka! Určo vyzkouším s eidamem, dík za tip!