Příprava dortu nazvaného na počest primabaleríny Anny Pavlovové je celkem jednoduchá, ale během sušení nesmíte otevírat troubu.
Potřebujete:
✿ 4 bílky
✿ 220 g cukru moučky
✿ špetku soli
✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka)
✿ 2 lžičky citronové šťávy
✿ 100 ml smetany ke šlehání
✿ drobné ovoce
✿ mátu
1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak přisypejte zbylý cukru a řádně prošlehejte. Pudinkový prášek smíchejte s citronovou šťávou, přidejte do sněhu a prošlehejte.
2. Pomocí lžíce nebo zdobicího sáčku naneste hmotu na plech vyložený pečicím papírem do kruhového tvaru. Hmota při pečení klesne, udělejte ji vyšší a navrchu ji trochu uhlaďte.
Plech vložte do trouby předehřáté na 150 °C, ihned snižte teplotu na 120 °C a sušte 80 minut. Pak troubu vypněte a nechte v ní dort.
3. Vychladlý dort potřete vyšlehanou šlehačkou a ozdobte ovocem a lístky máty.
Jé, to vypadá jako krásný dezert! Mám plno ovoce doma, tak to určitě vyzkouším. Jen bych možná přidala víc máty, mám ji moc ráda.
Vánoční Pavlova je úžasná klasika, miluju kombinaci křupavého sněhu a šlehačky. Jen si dávejte pozor, aby se trouba neotevřela, to je základ úspěchu!
Tohle vypadá jako fajn recept, určitě to zkusím na příští rodinné sešlosti! Zajímalo by mě, jestli by se to dalo udělat i v jiné formě, třeba s čokoládou?