Risalamande (někdy i ris ala mande) je tradiční dánský vánoční dezert z rýže, mléka, mandlí a šlehačky navrch přelitý lahodnou třešňovou omáčkou. Zamíchá se do něj jedna celá mandle, a kdo ji najde, získá nějakou odměnu.
Potřebujete:
✿ 1 l plnotučného mléka
✿ 1 lusk vanilky
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 150 g nasekaných mandlí + 1 celou
✿ 125 g kulatozrnné rýže
✿ špetku soli
✿ moučkový cukr
✿ 200 g smetany ke šlehání
✿ 4 lžíce višňové omáčky nebo rozvaru
✿ višně, mandarinky apod. na ozdobení
1. V mléce se špetkou soli a rozkrojeným vanilkovým luskem uvařte rýži za občasného míchání na nejnižším stupni do husté kaše cca 1 hod. Pak stáhněte z plotny a vyjměte vanilkový lusk. Z něj nožem vyškrábněte zbylá semínka a přidejte je do kaše.
2. Doslaďte dezert vanilkovým a moučkovým cukrem podle chuti a kromě malé hrsti na zdobení vmíchejte nasekané mandle. Kaši nechte vychladnout a mezitím vyšlehejte smetanu ne úplně dotuha.
3. Smetanu ke šlehání opatrně vmíchejte do vychladlé kaše a vmíchejte i celou mandli. Dezert servírujte vychlazený, posypaný mandlemi, přelitý ohřátou třešňovou omáčkou a ozdobený kousky ovoce.
Tento dánský dezert mě zaujal! Miluji rýžové dezerty a s těmito přísadami to zní opravdu vynikající. Určitě to vyzkouším!
Rýžovej dezert s mandlama? To je zajímavej nápad! Možná bych to zkusila místo klasickýho pudingu. Jen kdyby nebylo tolik složitostí s tím vařením.
Nikdy jsem o takovem dezertu neslisela! Vypadá to opravdu zajímavě a budu ho chtít vyzkoušet. Doufám, že se mi povede!