Veselé a hravé, a hlavně dobré – to je vánoční cukroví struffoli (čti: strufoli) původem z Neapole ve formě kuliček namočených do medu.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké mouky
✿ 25 g cukru
✿ 25 g másla
✿ špetku soli
✿ 3 vejce
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ kůru z jednoho citronu
✿ 1 lžíci pomerančového likéru
✿ olej
✿ 200 g medu
Na posypání:
✿ cukrářské barevné zdobení
✿ kandované ovoce
1. V míse smíchejte mouku, cukr, málo a špetku soli. Přidejte vejce, vanilkový extrakt, strouhanou citronovou kůru a pomerančový likér a vymíchejte těsto.
2. Na pomoučněné ploše těsto vyválejte a rozdělte na menší části. Vytvořte z nich tenké válečky a nakrájejte je na malé kousky. V pánvi zahřejte olej a osmažte kuličky těsta, dozlatova. Pak je vyjměte a nechte okapat.
3. V kastrolu zahřejte med, až bude tekutý. Vsypejte do něj smažené kuličky a promíchejte. Vyndejte je a posypejte zdobením a kousky kandovaného ovoce.
Italská vánoční kuchyně mě vždy fascinovala. Struffoli vypadají jako skvělý doplněk svátečního stolu, určitě je vyzkouším!
Wow, ty struffoli vypadají fakt úžasně! Určitě je zkusím udělat s kámoškama, až budou Vánoce blíž.