Výborný hruškový kompot můžete sníst hned, nebo ho zavařit a uchovat na později.
Potřebujete:
✿ 4 hrušky
✿ 2 pomeranče
✿ ½ citronu
✿ 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
✿ 1 kousek skořice
✿ 3 hřebíčky
✿ 1 hvězdičku badyánu
✿ 2 lžíce cukru nebo medu
1. Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na klínky. Vložte je do hrnce, vymačkejte na ně šťávu z pomerančů a citronu a podle potřeby dolijte vodu tak, aby byly hrušky ponořené.
2. Jeden vymačkaný pomeranč omyjte horkou vodou, škrabkou oloupejte dlouhé proužky kůry a přidejte je do hrnce s vanilkou, skořicí, hřebíčkem a badyánem, oslaďte a vařte na středním stupni 15–20 minut doměkka, ale ne aby se ovoce rozvařilo.
3. Vyndejte koření a kůru a servírujte teplý nebo studený. Pokud ho chcete uchovat déle, naskládejte hrušky do čistých suchých sklenic a zalijte je horkým nálevem. Zavíčkujte a sterilujte 15–25 minut při teplotě 80 °C.
Super recept, miluji kompoty a hrušky jsou moje oblíbené ovoce. Určitě to vyzkouším, zní to osvěžující po sportovním výkonu.
Tohle je přesně ten typ receptu, co bych chtěla zkusit na nadcházející podzimní večery. Hruškový kompot zní nejen chutně, ale i voňavě díky tomu koření!