V novém miniseriálu vám přinášíme tipy na posílení imunity v průběhu celého roku. Dnes se zaměříme na sušené ovoce a bobulky.
Sušené ovoce a bobule k podzimu prostě patří. Dobrá zpráva je, že jsou pro posílení imunity jako dělané, a hlavně při dobrém zpracování vydrží dlouhé měsíce.
Mrazem sušené ovoce
Platí u něj, že čím drobnější a tmavší je, tím lépe. Ideální je sušit ho mrazem, protože si tak zachová mnohem víc cenných látek než při sušení vzduchem, za což může šok, který mráz ovoci způsobí.
Vsaďte na borůvky, ostružiny, maliny nebo na kyselejší ovoce v podobě angreštu či rakytníku. Mrazem ale můžete sušit i větší druhy ovoce, například broskve, jablka, banány nebo hrušky.
Jediné, co musíte poté dodržet, je, aby usušené ovoce v dóze nenavlhlo.
Vzduchem sušené ovoce
Pokud potřebujete na chladnější měsíce nějakou vitaminovou bombu, určitě vsaďte na plody kustovnice čínské neboli goji.
Chuťově připomínají šípky a obsahují velké množství vitaminů C, B1 B2 a B2 a spoustu minerálních látek, zejména zinku, který pomáhá posilovat obranyschopnost.
Skvělou volbou budou také datle a fíky, které harmonizují střeva, v nichž je srdce imunity celého těla. Vedle nešlápnete ani s meruňkami nebo švestkami. Sušené ovoce je skvělou alternativou nezdravého mlsání.
Já mám oblíbené sušené meruňky, nikdy mě nezklamou. Kustovnici jsem zkoušela jednou, ale mohla bych jí dát další šanci.
Sušený ovoce mám ráda, a když je to s mrazem, je to asi vážně lepší. Borůvky a maliny zní fakt super, zkusím letos nějaký nakoupit.
Datle a fíky zní úžasně! Už vím, co zkusit letos na podzim. Goji jsem ještě nevyzkoušela, ale musím říct, že mě nalákaly.
Sušené ovoce je skvělý tip na imunitní podporu. V Plzni často končíme u sušičky plné borůvek a ostružin. Stačí pár kousků a je to lahůdka!