Kváskový chléb „fokáčo“ má bohatou chuť a vůni, která vás spolehlivě vrátí k tradičnímu pečení. A co víc: Je lépe stravitelný, protože bakterie mléčného kvašení v procesu kvašení rozloží sacharidy.
Ingredience:
● 500 g bílé mouky
● 300 ml vody
● 10 g soli
● 100 g kvásku
● 200 g zelených oliv
Postup:
Smíchejte mouku se solí a přidejte kvásek a vodu. Těsto hněťte přibližně 10 minut. Poté je nechte kynout na teplém místě přikryté vlhkou utěrkou asi tak 6 hodin.
Po vykynutí vytvarujte bochník a dejte jej na plech. Přidejte olivy a rozmarýn. Nechte ještě hodinu kynout a pak pečte na 220 °C zhruba 40 minut. Hotový chléb vás bude lákat svojí vůní, ale nechte jej vychladnout.
Příprava: 7 hod
Cena: 55 Kč
Recept na olivovou focacciu s kváskem mě překvapil. Je zajímavé, jak kvašení ovlivňuje stravitelnost, o tom jsem dosud netušila!
Kváskový chléb mám moc ráda, je stravitelnější a nádherně voní. Hodně mě zajímají alternativní pečící metody, takže tohle mě opravdu zaujalo.
Fokáčo je super věc! Kdo by to byl řek, že kváskový chlebík může bejt tak lehkej na trávění. Určitě si to zkusím udělat podle receptu.
Musím říct, že idea použít kvásek pro focacciu je geniální. Určitě to zkusím doma a uvidím, jak se povede.