Klasické pečené kuře s voňavými bylinkami připravovaly kdysi už naše babičky a dodnes představuje ideální volbu pro rodinnou večeři nebo i sváteční oběd.
Ingredience:
● 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
● 3 lžíce olivového oleje
● 4 stroužky česneku
● 1 citron
● čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián, petržel…)
● sůl a pepř dle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Opláchněte kuře pod studenou vodou a osušte. V malé misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, nadrobno nasekané bylinky, sůl a pepř. Tuto směs vetřete pod kůži a na povrch kuřete.
Citron rozkrojte na poloviny a vložte dovnitř kuřete. Pečte v předehřáté troubě přibližně 1,5 hodiny nebo dokud není kuře na povrchu dozlatova vypečené a šťáva při jeho propíchnutí nevytéká krásně čirá.
Příprava: 120 min
Cena: 180 Kč
Pečený kuře s bylinkama zní skvěle, už se těším, až si ho uděláme na nedělní oběd s rodinou!
Vysoce oceňuji recept na tak tradiční pokrm, bylinky dokáží udělat zázraky s chutí.
Fotky pečenýho kuřete jsem zkoušela a nevypadaly tak dobře, ale snad příště! Díky za inspiraci!
Tohle pečený kuře mi fakt připomíná dětství, babička ho dělala skoro stejně. Určitě zkusím doma.