Její listy se používají při zadržování tekutin, zvláště při srdečních potížích a poruchách močového traktu. Na kašel je zase vynikající sirup z pampeliškových květů.
Když denně sníme 6 stvolů pampelišky v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater.
Pomáhají i při cukrovce.
Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete. Stvoly se nejprve umyjí i s květy, teprve až potom se květy odstraní a stvoly se pomalu žvýkají – mají hořkou chuť.
Stvoly pomohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Mléko z pampelišek se doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Oblíbené byly zejména jarní bylinné kúry.
Močopudné účinky spojené s úpravou trávení vedou k redukci hmotnosti. Pampeliška tedy podporuje hubnutí. Léčba pampeliškovými extrakty pomáhá ničit rakovinné buňky, zejména u nádoru prsu a rakoviny vaječníků.
Pampeliška v kuchyni
Ze Smetánky lékařské se dá připravit řada pochutin. Med, nebo spíše hustý sirup s vůní pampelišek je ideální při chřipce a nachlazení. Navíc má báječnou květinově-ovocnou chuť, která skvěle doplní bylinkové čaje i nejrůznější sladké dobroty.
Pampeliškové víno vyrobíte pomocí kvasnic, pampelišek, citronu, cukru a vody. Podobnou službu vám udělá i kombinace silného pampeliškového odvaru s alkoholem (s vodkou či slivovicí).
Pampeliškový špenát si vyrobíte z mladých lístků pampelišek, které podusíte s česnekem na způsob špenátu. Díky jejich specifické chuti kombinujte s další zeleninou.
Usušený pampeliškový kořen lze umlít stejně jako kávová zrna a po zalití horkou vodou podávat jako kávovinový bezkofeinový nápoj..