Pivo krásně a rychleji nakypří těsto, protože obsahuje kvasnice. Světlé je jemně nahořklé, tmavé dodá pečivu karamelovou příchuť.
Potřebujete:
✿ 350 g hladké mouky
✿ 250 g tuku (Hera apod.)
✿ 12 lžic piva
✿ 3 hrsti strouhanky
✿ 500 g dýně
✿ ½ citronu
✿ 200 g cukru
✿ 2 lžičky mleté skořice
✿ 60 g rozehřátého másla
✿ 2 vanilkové cukry
1. Z mouky, tuku a piva zadělejte těsto a nechte ho přes noc uležet. Druhý den očistěte dýni, dužinu nastrouhejte nebo ji nakrájejte na malé kostičky.
Těsto rozdělte na 2 díly, rozválejte je na placky, potřete rozpuštěným máslem a posypejte strouhankou.
2. Na těsto dejte vrstvu dýně, posypejte ji vanilkovým cukrem a cukrem smíchaným se skořicí. Pokapejte citronovou šťávou, smotejte do závinů, konce zahrňte dospod a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Potřete záviny rozpuštěným máslem a dejte péct trouby při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova. Před podáváním ještě posypejte moučkovým cukrem.
Pivní štrúdl s dýní zní fakt netradičně, ale ráda zkouším nové věci! Snad to bude chutnat stejně dobře, jak to vypadá.