Obrácený koláč je klasikou francouzské podzimní kuchyně. Peče se tak, že do formy nejdřív přijde ovoce a potom teprve těsto. Místo jablek můžete použít také hrušky.
Potřebujete:
✿ 6–8 jablek
✿ 80 g cukru moučky
✿ 200 g hladké mouky
✿ 300 g másla
✿ špetku soli
✿ 1 žloutek
✿ 50 ml vody
1. Zhruba 100 g másla nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky.
Přidejte žloutek a vodu a zpracujte na válu v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.
2. Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince. Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat.
Pak přidejte zbylé máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a promíchejte.
3. Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka smíchaná s karamelem. Z připraveného těsta vyválejte plát, zakryjte jím jablka a okraje těsta vtlačte po obvodu formy.
Pečte v troubě při 180°C asi 40 minut. Před vyklopením z formy nechte asi 5 min stát.
Zdravím z Ostravy! Hledala jsem něco novýho na pečení a tohle vypadá výborně. Dík za recept!
Já mám ráda klasické jablkovej koláč, ale tenhle obrácený zní taky dobře. Moc díky za recept!
Musím říct, že tenhle koláč mi připomíná dětství. Určitě ho zkusím s hruškama!
Tento recept vypadá fakt skvěle! Miluju jablka a určitě to zkusim. Díky za tip!