Suroviny:
Na korpus:
225 g másla
350 g hladké mouky
špetka soli
Na náplň:
800 g jablek
120 g cukru
1 lžíce skořice
1 lžička perníkového koření
šťáva z ½ citronu
½ balení pudinkového prášku
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Přidejte
5 lžic ledové vody a vytvořte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odpočinout v lednici.
Mezitím si připravte náplň. Jablka nakrájejte na kostičky a smíchejte je s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, perníkovým kořením a pudinkovým práškem.
Z vychlazeného těsta odkrojte asi třetinu a odložte ji prozatím stranou. Z větší části těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do máslem vymazané koláčové formy. Naplňte ho připravenou jablečnou náplní.
Ze zbylého těsta vytvořte asi 2 cm široké pruhy a z těch na povrchu koláče vytvořte mřížku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečte asi 50 minut dozlatova a před nakrojením ho nechte zcela vychladnout.
Tip!
Do náplně můžete přidat vláčné rozinky namočené v rumu.
Vypadá to skvěle, jablečný koláč je můj oblíbený, a s perníkovým kořením to bude určitě úžasné!
Díky za recept! Určitě zkusím udělat tento koláč, perníkové koření je ideální pro podzimní dezert.
Tenhle recept na křehký koláč zní fantasticky! Miluju kombinaci jablek a perníkového koření, to musí být neskutečně voňavé.