nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Abyste se na zahradě cítili jako doma
Abyste se na zahradě cítili jako doma
Ať už máte velkou zahradu, nebo jenom miniaturní pozemek, dostatek soukromí se dá vyřešit všude.

Vlastní zahrada je jasnou volbou pro každého, kdo si přeje nejen pobyt na čerstvém vzduchu, kdy se mu jenom zlíbí, ale také pro toho, kdo touží po soukromí. Jak si ho zajistit a jak odclonit nejdůležitější zahradní prvky?

Abyste se ale na zahradě cítili doslova jako ve své kůži, je nutné mys­let už při plánování na několik důležitých detailů.

Malý pozemek je výzva

Dosáhnout soukromí na velkém nebo malém pozemku může být různě náročné. Na miniaturních zahradách se s poctivým soukromím spíše rozlučte.

Pokud ale pozemek nějaké možnosti nabízí a vejde se sem přece jen trochu více prvků a bujná zeleň, nenechte si utéci šanci na odpočinek u vlastního domu.

Čím větší pozemek máte, tím širší obzory se vám otevírají, ale zvládnete to i s parcelou o velikosti několika málo stovek čtverečních metrů.

Nedostatek soukromí se dá vyřešit velice efektivně a bujná zeleň je jednou z možností. Zahradní wellness je určitě jedním z míst, kde byste si soukromí měli dopřát. Soukromí je důležité, ale stejně myslete i na to, abyste se zbytečně neizolovali od okolí. Vícekmenné dřeviny s širší deštníkovitou korunou: Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) Vícekmenné dřeviny s širší deštníkovitou korunou: Bříza černá (Betula nigra) Vícekmenné dřeviny s širší deštníkovitou korunou: Bříza himalájská (Betulautilis ´Doorenbos´) Stálezelené keře: Blýskalka Fraserova (Photinia fraseri) Stálezelené keře: Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) Stálezelené keře: Bobkovišeň portugalská (Prunus lusitanica) Close up of Ilex aquifolium hedge seen in the garden. Stálezelené keře: Hlošina pichlavá (Elaeagnus pungens) Stálezelené keře: Kalina pražská (Viburnum x pragense) Nemusíte sázet jen na klasiku, živý plot můžete mít i z ovocných dřevin. Stálezelené keře jsou náročné na údržbu, navíc se mohou časem omrzet. Tvarované živé ploty udržet v perfektním stavu chce čas. Na plot nebude na škodu kombinování opadavých a stálezelených dřevin. Plot by měl obsahovat alespoň nějaké průhledy, abyste neztratili kontakt s okolím. Na plot se dají použít zajímavé kombinace materiálů. Živé ploty vypadají daleko lépe než betonové stěny. Popínavky dokážou nadělat spoustu parády. Touha po soukromí vás nemine ani na těch nejmenších zahradách.

Soukromí z boku i shora

Někdy si se sousedem vidíte doslova až do kuchyně. Řešením tu nebudou vysoké ploty, ale spíše bujná zeleň.

V první řadě je ale nutné si ujasnit, z jakých směrů chcete nechtěné pohledy odclonit. Je to jenom z boku, nebo je na vaši zahradu vidět i z vyšších pater okolních budov?

Z boku vyřeší odclonění vrstvené výsadby stromů a keřů, z výšky podají záchrannou „ruku“ širokokorunné stromy.

Kdy se odclonění určitě vyplatí?

Zahrada představuje pomyslný předpokoj před vstupem do vašeho domu. Čas tu budete trávit různými aktivitami od sportování, relaxu u bazénu až po odpočinek v pohodlném křesle na terase. A některé činnosti si o soukromí vyloženě říkají.

Bazén i zahradní wellness

Některá místa se rovnou vyplatí alespoň z větší části odclonit od rušného okolí. Asi byste se necítili úplně ve své kůži, kdyby jen pár metrů od vás při plavání v jezírku chodili náhodní chodci.

Cizí pohledy vám nebudou příjemné ani při opalování, odpočinku na terase nebo tehdy, když si budete užívat svou chvilku po náročném dni v zahradním wellness.

Jistá dávka soukromí ale bude nutná také u grilovací nebo odpočinkové terasy, kde chcete trávit volný čas jen v okruhu rodiny a nejbližších přátel. Tím to ale rozhodně nekončí.

Sportování bez pozorovatelů

Zahradní prostor se může stát také ideálním místem pro cvičení jógy, různé míčové hry nebo pro posilování. Tady opět platí pravidlo, že soukromí není nikdy dost, a stejně tak budete vděčni za dostatek stínu.

Ačkoli si brzy na jaře a pozdě na podzim jistě rádi užijete teplé sluneční paprsky, v horkém létě se jim raději vyhnete. Pohledová clona se však vyplatí také u dětského koutku.

Tady můžete polevit

Pokud odcloníte všechny uvedené prvky, možná si říkáte, že toho, co by se mohlo obejít bez cizích pohledů, už moc nezbylo.

Pravda ale je, že jistě není nutné izolovat vstupní část na pozemek, předzahrádku nebo části zahrady, které slouží pro „přechod“ do soukromých zákoutí.

Najděte ten správný kompromis

✿ Soukromí je důležité, ale stejně myslete i na to, abyste se zbytečně neizolovali od okolí.

Není nic smutnějšího než krásná zahrada obehnaná neprodyšným několikametrovým plotem z betonových prefabrikátů nebo nudnou tvarovanou stěnou z tújí či jiných stálezelených keřů.

✿ Uzavřít se před okolím je zřejmě to nejhorší, co můžete udělat. Možná si s některým sousedem nerozumíte a máte potřebu se od něj co nejvíce distancovat.

V tomto případě má pohledová izolace samozřejmě smysl, sousedovi byste ale nikdy neměli škodit. Dokonce i vysoký plot může být jablkem sváru, protože vrhá stín, vysoké stromy stíní také, a navíc z nich padá listí. Pokud už bude nutné vysadit bujnou vegetaci, měli byste ji také udržovat.

✿ Měli byste si ponechat několik výhledů z vlastního pozemku. Dopřejte si pohled na hezký kostel či na lesy v dáli. Vaši sousedi vás jistě vezmou na milost spíše tehdy, když s nimi budete aspoň v některých částech zahrady občas v kontaktu.

Zelení pomocníci pro dostatek soukromí

Při vytvoření soukromí na zahradě hraje zeleň důležitou roli. Jaké dřeviny pomohou nejvíce a proč je dobré kombinovat opadavé i stálezelené druhy?

Možná budete překvapeni, že soukromí nezávisí jen na stálezelených dřevinách. Daleko lepší je pestrá výsadba, ve které vedle sebe porostou stromy, keře i vyšší trvalky.

Vsaďte na proměnlivost

Soukromí by se nemělo vykoupit nevzhlednou neprodyšnou clonou, které budete později litovat. Příjemným bonusem budou nejen druhy s dekorativními listy, zajímavými květy, ale třeba také dřeviny s výraznou barvou výhonů nebo nevšední strukturou kůry. Soukromí na zahradě pak dostane úplně jiný rozměr.

Pohledové předěly mezi různými částmi zahrady

Efekt soukromí podpoříte i tím, že jednotlivé části pozemku prostorově rozčleníte.

Optickým předělem může být záhon s vyššími okrasnými trávami, bujný sytě zelený bambus, který se příjemně rozšelestí při sebemenším vánku, nebo jen jediný vícekmenný strom, za který „skryjete“ zahradní wellness nebo posilovnu.

Jednotlivé předěly mohou krásně kvést, k jiným budete rádi chodit na sklizeň šťavnatého ovoce.

Několik praktických rad na závěr

Pohledovou clonu v blízkosti dětského herního koutku nevysaďte z trnitých dřevin, ze silných alergenů nebo z keřů, které tvoří atraktivní, ale prudce jedovaté plody. Podobně opatrní buďte i v okolí bazénu nebo koupacího jezírka.

Dejte zelenou živému plotu

Funguje jako pohledová clona a vytvoří barevné pozadí pro záhon pestrých trvalek i jiných květin, ale zároveň také zakryje třeba trochu nepovedené zákoutí. Živé ploty jsou prostě univerzální.

Můžete toho od nich chtít hodně, pokaždé zvládnou trochu něco jiného a budou vypadat pokaždé jinak. Záleží hlavně na tom, z jakých dřevin je založíte.

Různá podoba do různých zahrad

Ačkoli bývají živé ploty vnímány jako pohledová a protihluková clona, je to také zajímavý vegetační prvek, který může vnést do zahrady poměrně různorodou atmosféru. Každý živý plot může plnit i další funkci.

Pokud ho založíte z ovocných dřevin, rozšíříte si pěstitelské možnosti. Živý plot vyroste z muchovníku, jedlého dřínu nebo hlohu.

Bavit vás jistě bude i varianta užitečná pro volně žijící živočichy. Plodožraví ptáci si rádi pochutnají na plodech bezu, trnky, hlohu nebo hlohyně.

Trnité keře jsou také nejlepší ochranou ptáků před dravci. Podoba živého plotu by měla souznít se zahradním stylem.

Tvarované živé ploty a s čím je nutné počítat

Bývají častou volbou hlavně na zahradách, kde se šetří místem a zároveň je nutné vyřešit nedostatek soukromí. Musí se ale počítat s jejich tvarováním, a to někdy dokonce až dvakrát za léto.

Čas i peníze

Tvarované živé ploty nechyběly ani v historických zahradách. Udržet je v perfektním stavu stálo nejen čas, ale také nemalé finanční prostředky.

Ani dnes není jejich údržba zrovna snadná, ale pomůže vám při ní technika, se kterou naši předci nemohli počítat. Pokud se zrovna rozhodujete, z jakých dřevin živý plot založíte, berte v úvahu i rychlost růstu.

První tvarování se provádí většinou v červnu, to druhé v srpnu nebo září. Pokud zrovna nejste velkým fandou zahradnických prací, pak se určitě vyplatí popřemýšlet nad výběrem pomaleji rostoucích dřevin.

Když jim chcete dát větší volnost

Fenoménem na údržbu méně náročných zahrad jsou živé ploty volně rostlé. Nepotřebují žádné tvarování a působí přirozeněji. Jak to s nimije a jsou opravdu tak nenáročné?

Výběr dřevin by se měl vždy odvíjet od charakteru stanoviště. Volně rostlé živé ploty se tedy dají založit na plném slunci i ve stínu, chce to jen vybrat správné druhy dřevin.

V jediném živém plotu mohou růst vedle sebe dřeviny okrasné listem, květem i plodem. Dokonce nebude na škodu i kombinování opadavých a stálezelených dřevin, volba je jen na vás.

Nejen do přírodní zahrady

Musíte počítat s tím, že tyto živé ploty zaberou mnohem více místa než jejich tvarované alternativy. Na druhou stranu ale fungují jako spolehlivější pohledová clona.

Hodí se do všech zahrad, kde se ocení jejich proměnlivost. I když se dlouhou dobu uplatňovaly hlavně v zahradách přírodních nebo venkovských, určitě si sednou i s městským nebo anglickým stylem.

Jak je to s jejich údržbou?

Způsob řezu záleží na druhu dřeviny i na charakteru jejího růstu. Většinou ovšem po čtyřech až pěti letech stačí odstranit nejstarší výhony a živý plot se opět dostane do kondice.

Soukromí bez vegetace i s ní

I když většinou pomohou s nedostatkem soukromí stromy či rychle rostoucí keře, někdy se budete muset obejít i bez nich. Na řadu pak přichází klasické oplocení nebo pomocníci, kteří pomohou kritická místa odclonit.

Někdy je zahrada natolik malá, že se do ní prostorově náročnější skupiny stromů nebo živé ploty jednoduše nevejdou. Podobně tomu je i u teras nebo na balkonech.

V tomto případě můžete sáhnout po praktických paravánech nebo po stínicích textiliích. Všechno si ale nejprve důkladně promyslete.

Plotová realita

Vraťme se ještě na chvíli na zahradu, kde je přece jen nějaký prostor alespoň pro oplocení. Každého jistě hned napadne, že bude jediným řešením obehnat pozemek vysokou neprodyšnou zdí, většinou to ale nedopadne úplně šťastně.

I vytoužené soukromí musí zahradě slušet. Pokud se tedy rozhodnete pro vyšší plot, měl by být aspoň v některých částech transparentní, aby nedošlo k naprosté izolaci zahrady od okolí.

I ve vysokém plotu si dopřejte průhledy, díky kterým zahradu opticky zvětšíte, navíc úplně nepřijdete o kontakt se sousedy.

Dodatečné řešení

Ploty jsou poměrně třaskavým tématem, které mnohdy stojí za rozepří sousedů. Každý na ně má trochu jiné názory.

Mezi nejoblíbenější řešení patří klasické pletivo, u kterého si musíte zajistit soukromí dodatečně. V praxi se setkáte například s různými stínicími textiliemi, které se napnou na plot.

Zvolit můžete i bambusovou rohož, která pletivo zakryje. Další možností je předsazení živého plotu, jen myslete na to, že zelený plot musíte udržovat i ze strany od souseda, jinak by mohlo dojít ke sporům.

Praktický pomocník nejen na terasách

Touha po soukromí vás nemine ani na těch nejmenších zahradách nebo tehdy, když se váš venkovní svět omezí jen na městskou terasu. V těchto případech, kdy nemáte místa nazbyt, můžete zvolit dělicí stěny.

Pokud si takovou stěnu postavíte sami, nejste limitováni žádnými rozměry. Můžete se ale rozhodnout pro pořízení již hotového výrobku, a to ze dřeva nebo z cortenu.

Tyto stěny bývají vysoké okolo dvou metrů a vyberete si z typů absolutně neprůhledných až po ty částečně transparentní. Dobrá zpráva je, že si vybere každý. Stěny mohou působit moderním i rustikálním dojmem.

Nechte pohledovou clonu zazelenat

Pohledovou clonou může být plot nebo dělící stěna. A i ty se mohou zazelenat. Jakoukoli stěnu totiž může porůst popínavka.

Musíte jim pomoci

Z mnoha důvodů je praktické nechat popínavku pnout po samostatné konstrukci, kterou vytvoříte přímo pro rostlinu. Mohou jí být samostatná lanka nebo treláž předsazená před stěnu či plot.

Některé popínavky navíc nejsou schopné samostatně růst po hladké stěně. Většinou to dobře zvládá břečťan nebo přísavník. Zimolezům, akebiím nebo plaménkům budete muset pomoci.

S květy i zelené

Mezi pnoucí rostliny se řadí dokonce i popínavé růže, ačkoli nedisponují žádnými příčepivými kořínky ani důmyslnými úponky. Podobně jako hortenzii řapíkatou i růži budete muset připevnit k opoře.

Ze stálezelených popínavek lze doporučit břečťan, který seženete v mnoha zajímavých odrůdách. Neopadavý je také brslen Fortuneův, který se přímo nepne, ale jeho výhony se dokážou zapřít o jakoukoli oporu a růst v podstatě jako pnoucí dřevina.

Ovocné popínavky jako skvělá volba

Skvělé jsou i ovocné popínavky. Dobrou volbou budou réva, aktinídie anebo klanopraška. Pokud toužíte po krásných květech, volte různé druhy plaménků, zimolez, vistárii nebo trubač.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
gabrielasykorova

Článek nabízí skvělé přístupy k zajištění soukromí na zahradě, které jsou navíc esteticky atraktivní. Zelené stěny a živé ploty nejenže skvěle vypadají, ale i přispívají k biodiverzitě. Rozhodně vyzkouším některé z navrhovaných řešení.

prochazkova167

Mám malinkatou zahradu a vždy mi bylo líto, že to soukromí tam není jak bych chtěla :/ Ale tenhle článek mi dal naději, že i na malým prostoru se dá něco vymyslet. Ten nápad s bambusem a okrasnými trávami je fakt top.

ludmila212

Jee, to je super, že se tady píše i o těch malých zahradách. U nás je to sice větší, ale furt je co zlepšovat. A tyhle rady s tou zelení a jak ji kombinovat, super nápad. Musim to nějak zařídit u nás.

prochazkova99

Velmi užitečný článek pro každého, kdo chce svoji zahradu proměnit v příjemný útočiště bez zvědavých pohledů. Obzvlášť se mi líbí nápad s vrstvenými výsadbami pro odclonění z boku a širokokorunnými stromy proti pohledům z výšky. Inspirativní!

sdílejte článek
Související články
Nasušte si bylinky do zásoby, za dlouhých zimních večerů si z nich pak můžete vyrobit domácí kosmetiku. Ta vás vyjde na pár korun a vy budete mít jistotu, že obsahuje opravdu jen ty nejkvalitnější přírodní suroviny. Pokud chcete hladkou a zářivou pleť, začněte ji hýčkat přírodními produkty vlastní výroby! Voňavá měsíčková mast Budete potřebovat: 3 lžíce včelího […]
Ráda zavařujete a zbyly vám sklenice? Vezměte lepidlo, provázek, barvy a štětce a vyrobte z nich něco pro radost i užitek. Stát se na chvíli designérem osvěží ducha a vaši kreativitu. Retro pro švadlenky 1. Budete potřebovat klubko režného provazu, čistou sklenici od kompotu, pár knoflíků a lepidlo nebo tavicí pistoli na silikonové tyčinky. Také […]
Máte doma nasušené bylinky či květiny nebo se k sušení chystáte? Pak jim pořiďte slušivý obal, který můžete využít také na sušené houby. Co budete potřebovat? ➜ látky, stuhu, provázek nebo šňůrku ➜ šicí potřeby, nůžky, pravítko, krejčovskou křídu nebo fix, špendlíky, spínací špendlík, jehlu a nit ➜ pokud máte v plánu vyrobit větší sáček, bude […]
Vytvořte spolu s vašimi ratolestmi kouzelné barevné rybičky nebo ptáčky ze starých cédéček. Výroba této veselé dekorace bude bavit nejen děti, ale i vás! A.  Snad každý má doma nějaká stará CD, která už nepotřebuje. A to je skvělý materiál pro tvoření. Zapojte do něj i svá vnoučata nebo děti a vyrobte společně roztomilé rybičky nebo ptáčky. Kromě […]
reklama
Partnerské vztahy
Psychický teror vás umí zničit!
Je snadné stát se obětí psychického teroru a cesta z bludného kruhu ven se zdá skoro nemožná. Důležité je zavčas si uvědomit chorobné projevy partnera. Psychický teror je dnes častější, než si myslíte. Pod pojmem domácí násilí si představíte facky a modřiny. Jenže nemusí vždy padnout rána. Slova, gesta či vražedné pohledy kolikrát zraní více než facka. Pasivní […]
Nejste na něm až příliš závislá?
Ocitáte se v panice, když nejste se svým protějškem, nebo ho naopak ráda necháte věnovat se jeho zájmům? Pokud na něm visíte jako koule u nohy, vztah ztratí jiskru. Jak poznáte, kdy si koledujete o malér? Na začátku si možná připadáte jako jedno tělo, jedna duše, což se vám zdá opojné. Ale po vyprchání zamilovanosti taková připoutanost začne omezovat. I když je […]
A pak přišel rozvod…
Po pádu ze schodů se o mě staral syn, který se k nám na chvíli přistěhoval. Když se ale vracel domů k manželce pro nabíječku, spatřil něco, co ho málem zničilo. Když se můj jediný, vymodlený syn Tonda ženil, byla jsem štěstím bez sebe. Dlouho to vypadalo, že nám snad zůstane doma na krku a bude se starat […]
Recept na šťastný vztah je tak prostý
Stačí znát pravidlo 2-2-2, a nikdy nic vaši lásku nezničí. Fígl je pouze v tom, že si na sebe s partnerem pravidelně uděláte čas, který budete trávit jen pospolu. Když už se jednou na tuto cestu dáte, je důležité ji dodržovat. Naplánujte si tento čas dostatečně dopředu a nedovolte, aby vám do toho něco vlezlo.  Uvidíte, že se to vyplatí a do vašeho vztahu se znovu […]
Cestování
Pojďme slavit víno!
Vinná réva dozrála letos dříve. Dočkali jsme se už burčáku a vinobraní se zajímavými programy a slavnostními průvody se na vás těší! Nabízíme ochutnávku míst, kde na vás čekají. Po stopách Karla IV. Oslavám vinobraní je hlavní město nakloněno hodně. Velký milovník vína Karel IV. si Prahu zamiloval, a proto tady založil hned několik skvělých vinic. Pražská […]
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně […]
Krásně vyhřátá Egejská riviéra
Pláže tu jsou nádherné, moře tyrkysové a lidé příjemní. Většina se cítí být Řeky, i když už dávno patří Turecku! To nevadí! Poznáte tu díky tomu dvě úžasné kultury! Na Egejskou riviéru se jezdí hlavně za sluncem, úžasnými plážemi a průzračným mořem, které má tyrkysový nádech. Dovolenou si tu můžete zpestřit také výlety za antickými památkami, kterých tu […]
Ostrov věčného jara
Madeira je portugalské souostroví v Atlantském oceánu. Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo. Patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality hlavně kvůli stálé teplotě a přírodním krásám. Madeira je nazývána ostrovem věčného jara. Teplota zde ani v zimě neklesá pod 18 °C, v září a říjnu je zde příjemných 25 °C, takže je ideální […]
Krása a zdraví
Jak nezkazit barvení vlasů
Sama si obarvit vlasy, to sice není žádná věda, ale přece jen je potřeba trochu šikovnosti. Vyhněte se však experimentům a zapomeňte na velké změny. Přechod z černé na blond opravdu není dobrý nápad. Po pěšinkách Prameny vlasů si rozdělte přesně tak, jak to dělají kadeřnice, a uspějete. Obarvíte si vlasy rovnoměrně. Nejdřív pěšinku uprostřed hlavy a pak vlasy dělte na další dvě […]
Vaše noc u kadeřníka
Máte delší vlasy a budíte se ráno s vrabčím hnízdem na hlavě? Než půjdete spát, udělejte si účes, po kterém budete mít vlny jako ze salonu! U účesů „do postele“ je důležité, aby nebyly příliš utažené a použít vhodnou gumičku. Ta nesmí vlasy škrtit, pak by se mohly začít lámat a vypadávat. Ideální je gumička látková nebo spirálová. Zapletený cop […]
Loupe vás v zádech nějak příliš často? Cvičte!
Neexistuje snad nikdo, kdo by nezažil bolest zad. Věděla jste ale, že se obyčejná bolest může při nesprávné léčbě proměnit v chronickou? Poradíme vám, jak s tímto nepříjemným problémem bojovat a jak se zbavit bolesti jednou provždy. Bolest zad může někdy vést až k mravenčení v končetinách, křečím a ve finále k omezení hybnosti. Že jsou vaše záda přetížená, to je zcela […]
Užívejte si opálení co nejdéle
Podařilo se vám velmi pracně na sluníčku nachytat vytoužený bronz? Pak vám poradíme, jak si jej zachovat. Když se o pokožku nebudete starat správně, do dvou týdnů bude ta krásná letní barva pryč. Stačí ale několik jednoduchých kroků, a můžete si ji užívat třeba až do zimy. Začněte už ve sprše Péče o opálenou pokožku začíná už při […]
Magický svět
7 ctností podle horoskopu
Každý z nás je jiný a ovlivňují nás rozdílné faktory. Když porozumíte vlastnostem, které vám nadělily hvězdy, může vám to v životě hodně pomoci. Třeba při výběru partnera nebo změně zaměstnání. Pojďte se proto spolu s námi podívat na to, jaké karty vám osud přidělil. 1. Víra, optimismus, naděje a láska Každý z nás potřebuje něčemu věřit, […]
Ocitli jsme se v minulosti? V jeskyni z doby lovců mamutů
S vnuky ráda chodím na houby. Je to naše oblíbená zábava. Jednou jsme se před deštěm ukryli do jeskyně, a to, co jsme tam viděli, nám nejspíš nikdo nikdy neuvěří. Byly prázdniny, moje dcera nám jako každé léto přivezla své děti, které si u nás na vesnici rády užívaly letní dny. Byla vždycky náramná legrace, největší úspěch […]
Magické drahokamy a jejich moc
Drahokamy jsou odpradávna ceněny nejen pro svou krásu, ale také pro magické vlastnosti. Víte, jaká tajemství se v nich skrývají? Drahokamy jsou nejen krásné, ale i mocné nástroje pro zlepšení našeho zdraví a duševní pohody. Každý kámen nese svoji vlastní energii, která může obohatit váš život a přinést pozitivní změny. Zkoumáním jejich vlastností a využitím v každodenním životě můžete objevit […]
Nejlepší oddech podle znamení
Každá z nás má o ideálním relaxu jinou představu. Jedna chce ležet na pláži, druhá touží po rozhlédnutí z vrcholku hory. Jaké místo a aktivity se nejlépe hodí pro vás? Hvězdy vám prozradí, kde a jak si nejlépe dobijete energii. Beran 21. 3. – 20. 4. Pro energického Berana je zahálka a dobíjení baterek synonymem pro […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
epochaplus.cz
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
V lednu 2017 se švédská Upsala stala dějištěm hrůzostrašného činu, který byl navíc živě přenášen na sociální síti. Tři mladíci brutálně napadli a sexuálně zneužili ženu, zatímco jejich činy sledovaly stovky diváků. Tento případ otřásl společností a vyvolal otázky o bezpečnosti na internetu a odpovědnosti sociálních sítí. Násilníci vysílají svou zvůli naživo Znásilnění v přímém
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
nasehvezdy.cz
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
Celý život slýchá herec Vojtěch Vodochodský (30) ze seriálu Specialisté, že ani v nejmenším není podobný svému otci Ivanovi Vodochodskému (61) ze seriálu ZOO. Nebylo by tedy žádným překvapením, poku
Tomatová polévka s rýží
tisicereceptu.cz
Tomatová polévka s rýží
Hustá a lahodná rajčatová polévka se zelím a rýží provoní celou kuchyni. Suroviny na 4 porce 1 plechovka loupaných rajčat ¼ hlávky bílého zelí 1 cibule 1 hrst rýže 3 stroužky česneku olivov
Smrt Rudolpha Valentina rozpoutala davové šílenství
historyplus.cz
Smrt Rudolpha Valentina rozpoutala davové šílenství
Stotisícový dav se snaží prolomit policejní kordon před budovou, létají kameny a tříští se sklo. Fanynky klesají k zemi v mdlobách. Jejich idol už je ale přivítat ke dveřím nikdy nepřijde. Uhrančivé temné oči, exotický vzhled a neodolatelný šarm. To jsou vlastnosti, které musí mít filmový milovník. A americký herec italského původu Rudolph Valentino (1895–1926) je pro
Vybrat správné ponožky není jen tak
panidomu.cz
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
epochanacestach.cz
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
iluxus.cz
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
Kdy jindy se ozdobit barevnými drahokamy zasazenými do prstenů, náhrdelníků, náramků či náušnic než na podzim, kdy sama příroda kolem nás hýří hřejivými odstíny barev od žluté přes oranžovou, červenou
Temné síly nám uzavřely vchod
skutecnepribehy.cz
Temné síly nám uzavřely vchod
S přítelem jsme se vydali do hor, když se spustil prudký liják. Poblíž byla jeskyně a tak nás napadlo, že se tam na chvíli schováme. Na odlehlém místě jsme se s přítelem Tomášem dostali do nebezpečné děsivé pasti. Během jedné naší dovolené jsme vstoupili na místa, která v sobě ukrývala tajemnou hrozbu. Chybělo málo a už bychom
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
epochalnisvet.cz
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
Francouzský egyptolog Gaston Maspero na konci června 1886 učiní šokující objev. V údolí Dér el-Bahrí nalezne záhadnou mumii. Má svázané ruce a nohy a ve tváři děsivý škleb. Kvůli němu se pro ostatky vžije označení „křičící mumie“.   Lékaři se připravují na pitvu záhadné mumie. Ta je neobvyklá i díky dalším detailům. Není totiž nabalzamovaná
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
enigmaplus.cz
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
V souvislosti s Egyptem se člověku vybaví především pyramidy, zaprášené sarkofágy ukrývající tisíce let staré mumie a všudypřítomný písek. Jenže ve skutečnosti se u pobřeží této země rýsuje podobně vý
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Jak vzniká produkce řeči?
21stoleti.cz
Jak vzniká produkce řeči?
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak funguje mechanismus naší řeči na psychologické úrovni? Jakým způsobem se stane například to, že svým přátelům řekneme o parádním zážitku z dovolené? Naše řeč je
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz
4
0
Would love your thoughts, please comment.x