Suroviny:
450 g listového těsta
700 g čerstvého špenátu
1 pórek
3 cibule
200 g sýru feta
100 g parmazánu
3 vejce
100 ml smetany
½ hrnku ovesných vloček
kůra z ½ citronu
1 lžíce kopru
hrst petržele
hrst bazalky
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Špenát opláchněte a nasekejte na středně velké kusy. Ty promíchejte s nakrájenou cibulí, pórkem a nadrobno nasekanými bylinkami.
Směs osolte a opepřete. Listové těsto rozdělte na dvě části a každou z nich rozválejte tak, aby měla stejný rozměr jako pekáč, ve kterém koláč budete připravovat.
Do pekáče vložte první díl těsta, zakápněte ho olivovým olejem a po celém povrchu rozdrobte fetu. Přidejte špenátovou směs a zalijte ji smetanou promíchanou s rozmixovanými vločkami, strouhaným parmazánem, vejci, citronovou kůrou, solí a pepřem.
Poté koláč zakryjte druhou částí těsta, potřete ho olivovým olejem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 50 minut dozlatova.
Pokud bude potřeba, ke konci pečení zapněte jenom spodní ohřev, aby se vám povrch nepřipálil a koláč byl rovnoměrně propečený z obou stran.
Tip!
Pokud seženete v obchodě filo těsto, použijte ho.
omg, to musí bejt něco pro mě! miluju všechno, kde je špenát. a ještě s fetou? top kombinace! dík za tip 🙂
Jé, takovýhle recept jsem hledala! Mám doma dost špenátu a nevěděla jsem, co s ním. Díky za skvělý nápad, tohle o víkendu zkouším!
Vypadá to na opravdu chutný a vyvážený recept. Jsem zvědavá, jak bude listové těsto harmonizovat se špenátem a sýrem feta. Určitě si tento recept přidávám do svého kuchařského repertoáru. Díky za sdílení!
wooow, to vypadá mega dobře! Už se mi sbíhaj sliny, musim to zkusit upečt!
Recept vypadá lákavě, určitě vyzkouším. Miluju slané koláče a kombinace špenátu s fetou zní prostě božsky. Děkuji za inspiraci.