Musaku sice za 10 minut nepřipravíte, ale o to je lepší.
Suroviny:
3 lilky
5 velkých brambor
3 velká rajčata
1 cibule
2 lžíce másla
600 g hovězího mletého masa
2 dl červeného vína
skořice, sůl
rostlinný olej
Na bešamel:
3 lžíce másla
5 lžic hladké mouky
700 ml mléka
3 vejce
1 hrnek strouhaného sýru
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Vařte v osolené vodě.
Rajčata a cibuli nastrouhejte.
Do pánve nalijte trochu vody, a přidejte cibuli. Po 2 minutách přidejte maso. Vše zalijte vínem a přidejte trochu vody a rajčata.
Dochuťte skořicí a solí.
Lilky propláchněte a nakrájejte na plátky. Každý osolte a opečte.
Do rendlíku přidejte máslo a mouku a stále míchejte. Jíšku zalijte mlékem a promíchejte.
Do bešamelu vmíchejte žloutky a sýr. Ochuťte solí.
Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte ho do masové směsi.
Zapékací misku vymažte máslem a přidejte lilky, maso, brambory a opět přidejte maso a brambory. Poslední vrstvou je bešamel.
Pečte 45 minut na 180 °C.
Zajímavý přístup k přípravě musaky. Obzvláště červené víno v receptu mě zaujalo, musí to dodat úplně jinou chuť. Oceňuji i přesně popsán postup, určitě vyzkouším.
Musaku miluju! Dřív sem si myslela, že je to strašně složitý, ale když vidim ten recept, tak si říkám, že bych to možná zkusila. Díky za inspiraci.