Suroviny:
1 velká cuketa
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 cibule
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného octa
sůl
pepř
Postup:
Cuketu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Poté rozpalte v hrnci olivový olej a vhoďte do něho nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte nastrouhanou cuketu a za stálého míchání asi 5 minut opékejte.
Obsah hrnce překlopte do hlubokého pekáče a přidejte k němu prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku, rajčatový protlak, sójovou omáčku a vinný ocet.
Vše dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směs v pekáči vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 40 minut. Během pečení ji občas promíchejte.
Mezitím si připravte sklenice. Umyjte je v myčce na co nejvyšší teplotu a dokonale je osušte. Hotovou čalamádu dávkujte do ještě teplých sklenic a ty ihned otočte dnem vzhůru. Čalamádu podávejte namazanou na bílém chlebu nebo jako přílohu k masu.
Tip!
Na suchém chladném místě vám čalamáda vydrží několik měsíců.