Na těsto:
200 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
70 g cukru
70 g ořechů
Na krém:
400 g tvarohu
300 g jahod
2 lžíce jahodového džemu
60 g cukru
vanilkový extrakt
Postup:
Ve velké míse promíchejte hladkou mouku s cukrem. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vejce a nahrubo namleté ořechy. Rukama vypracujte hladké těsto, vyválejte z něho plát a vložte ho do máslem vymazané koláčové formy.
Nezapomeňte ho zatížit. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova. Mezitím si připravte krém. Tvaroh vyšlehejte s cukrem a pár kapkami vanilkového extraktu.
Korpus potřete jahodovým džemem a na něj rozprostřete tvarohový krém. Povrch uhlaďte stěrkou. Jahody nakrájejte na čtvrtiny a celý povrch koláče jimi zakryjte.
Tip!
Tvaroh můžete nahradit mascarpone nebo ricottou.
Takovéhle recepty mám rada, jednoduche ale za to moc chutne. Ten tip s tím mascarpone je dobrý nápad, možna to zkusim. A mám trochu strach, jestli mi to dobře dopeče.
Nemohu se dočkat, až tento koláč vyzkouším! Vždy jsem si myslela, že pečení je složité, ale tento recept vypadá tak snadno pochopitelný. A kombinace jahod a tvarohu, to je prostě klasika.
Postup přípravy je popsán velice srozumitelně a věřím, že výsledek bude stát za to. Osobně bych ještě zkusila experimentovat s různými druhy ovoce dle sezóny. Děkuji za inspiraci!
Já jsem měla vždycky trochu strach z pečení, ale tento recept vypadá, že bych to možná i zvládla. A jahody miluju! Tak uvidíme 🙂
wow, tohle musim zkust! vypada to fakt lahodne. jsem jen zvedava, jestli mi to nejak vyjde. s pecenim nejsem moc kamoska 😀
Recept vypadá naprosto božsky! Už dlouho hledám něco výjimečného na jarní oslavu a tento ovocný koláč s krémem mě naprosto dostal. A ten nápad s mascarpone místo tvarohu, geniální!