Kohout je nejvhodnější, ale můžete ho nahradit masitou slepicí.
Ingredience na 6 porcí:
700 ml červeného vína
3kg kohout
3 lžíce rajského protlaku
150 g slaniny
sůl
pepř
bobkový list
tymián
nové koření
olivový olej
150 g másla
2 prolisované stroužky česneku
2 mrkve
2 cibule šalotky
čtvrtka celeru
malá konzerva celých žampionů
Postup:
Kohouta si připravte den předem. Naporcujte ho, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm šalotku, česnek a kousky slaniny. Po chvíli přilejte olej, cca 400 ml vína, 2 lžíce protlaku a tymián. Poduste a přidejte maso na cca 5 min.
Nechte vychladnout a dejte přes noc zakryté fólií do lednice. Druhý den maso z hrnce vyndejte a na másle v dalším hrnci po částech opékejte. Opečeného kohouta smíchejte se směsí, v níž bylo maso naložené, a duste pár minut.
Mrkev a celer si nakrájejte na kousky a osmažte na másle. Přidejte 1 lžíci protlaku a promíchejte. Do větší zapékací mísy dejte vše dohromady, zalijte zbylým vínem a přidejte vývar, až bude maso skoro ponořené.
Ochuťte novým kořením, pepřem i bobkovým listem. Zakryjte a pečte nejméně 2 hod v troubě předehřáté na 170 °C. V průběhu pečení maso podlévejte. Na posledních 10 min přidejte žampiony. Podávejte se šťouchanými brambory.
Doba přípravy: 17 hod
Cena za 1 porci: 67 Kč
Jéé, tohle musim zkusit! Vypadá to, že by to mohlo bejt mega. Takovejch receptů není nikdy dost. Konečně něco originálního.
Velmi inspirující a detailně zpracovaný recept, který působí velmi lákavě. Apreciuji zpřesnění měr a množství, stejně tak i přehledný postup přípravy. Určitě si tento recept přidám do své kuchařky.
Vau, super článek! Moc se mi líbí ty ingredience, zrovna mám ráda výrazný chuti. Už se vidim, jak to vařim na večeři. Díky za tip!
No tak tohle zkusím, vypadá to super. Hned jak budu mít volno, jdu do toho. Doufam že to zvládnu. 😉
Konečně nějaký dobrý recept, co vypadá, že umím i já. Už se těším, že ho vyzkouším. Já fakt pečení a vaření moc nejdu, ale tohle vypadá jednoduše.