Italské rizoto není sypké, ale krásně vláčné. Na přípravu použijte druh rýže s vyšším obsahem škrobu.
Ingredience na 4 porce:
1 hrnek rýže na rizoto Arborio
250 g hřibů
1 středně velká cibule
50 ml bílého vína
700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 g parmazánu
kousek másla
pepř
olivový olej
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, hříbky také. Ve větším kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli a pak houby. Nechte je změknout. Do kastrolu vsypte propranou, lehce oschlou rýži a míchejte.
Jakmile zrníčka rýže zprůhlední, zalijte je bílým vínem, zmírněte plamen a nechte víno vyvařit. Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vyvaří, a přilijte další.
Jakmile bude rýže skoro hotová, nechte vypařit zbytek vývaru a odstavte ji ze sporáku. Rýže začne tvořit krémovou konzistenci. Opepřete, vmíchejte do ní máslo, část strouhaného parmazánu a nechte ji dojít.
Před servírováním rýži na talíři ještě ozdobte hoblinkami parmazánu. Pokrm nesolte, protože parmazán se o slanou chuť postará sám. Místo hříbků můžete použít žampiony nebo houby čerstvé nahradit sušenými.
Příprava: 55 min
Cena za 1 porci: 25 Kč
tak to vypadá fakt luxusně, musím zkusit, až budu mit chvilku. cibulku a houby si dám víc, to mám ráda 🙂
Skvělý recept! Já osobně miluji fotografování jídel a tohle rizoto rozhodně vypadá tak dobře, že si ho nemůžu nechat ujít. A ta cena za porci je super přívětivá.