Říká se, že k olivám se člověk musí s věkem projíst, než mu zachutnají. Když už jim ale přijdete na chuť, vaše tělo vám rozhodně poděkuje.
Je jedno, zda si dáte olivy zelené, fialové, či černé, rozdíl je jen v době sklizně, ale všechny jsou velmi zdravé.
Zásobárna zdraví
Jíst olivy se doporučuje zejména kvůli zdraví prospěšným esenciálním olejům, ale známé jsou i jako bohatý zdroj vlákniny, vitaminů a minerálů, např. vápníku, sodíku, draslíku, hořčíku, železa a jódu.
Přestože si mnozí myslí, že olivy jsou hodně tučné, dietologové například černé olivy často doporučují i při hubnutí – obsahují totiž nejen méně solí, ale také méně kalorií. Koneckonců také olej, který se z oliv lisuje, je pro naše zdraví také velmi prospěšný.
Sedm oliv denně
Říká se, že denně bychom měli sníst sedm oliv, což je přibližně 25 gramů a 37 kalorií. Dostaneme tak do těla celou řadu vitaminů a oleje v doporučovaném množství.
Více než sedm si mohou dovolit sníst např. sportovci a časově vytížení pracující. Méně oliv by měli jíst lidé, kteří trpí vysokým tlakem nebo silnou obezitou.
A pokud si nestíháte dát pár oliv denně, zpestřete si jimi třeba o víkendu jídlo, např. kuřecí maso či těstoviny. Večer si dopřejte dalších 20 oliv jen jako chuťovku. Splníte tak doporučenou porci, nepřekročíte limit a udržíte rovnováhu ve stravě.
Široké využití
Olivy mohou být součástí spousty jídel. Přidat je můžete do salátů, hlavních jídel, pomazánek, paštik nebo jimi můžete ozdobit jednohubky, pizzu.
Vhodné jsou pro děti, dospívající, sportovce i pro těžce pracující. Hodí se i do různých koktejlů.
Dobré rady
• Zkuste olivy plněné mandlí, ančovičkou, papričkou, ale i sýrem nebo ovocnou pastou.
• Olivy posilují naši imunitu, srdce ale také zpomalují stárnutí.