Není od věci připravit si zásobu vitaminů na horší časy. Tahle rychlovka vám vydrží ve sklenici i měsíc, pokud ji ovšem nesníte dřív.
Potřebujete:
✿ 1,5 kg červeného zelí
✿ 3 lžíce nastrouhaného křenu
✿ 1 jablko
✿ ½ lžíce mořské soli
✿ 1 lžíce cukru krupice
✿ 200 ml octa
✿ 50 ml slunečnicového oleje
1. Zelí očistěte a nakrouhejte ho na jemné nudličky. Jablko oloupejte a zbavte jádřince a nastrouhejte ho nahrubo. Přidejte strouhaný křen, ochuťte cukrem, solí, octem, olejem a vše promíchejte
2. Pak ještě směs důkladně promačkejte rukou a nechte odležet klidně do druhého dne, dokud nepustí šťávu, jen občas promíchejte.
3. Druhý den napěchujte zelí do sklenic a stlačte ho tak, aby bylo ponořené. Správně kyselé bude asi za 2 týdny. Skladujte v lednici. Pokud ho chcete uchovat déle než měsíc, zavařte ho při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.