Lahodnou ořechovou baklavu jste už určitě ochutnala. Napadlo vás ale, že si ji můžete také připravit doma? Filo těsto, které se při její výrobě používá, je sice trochu složitější na přípravu, výsledek ovšem rozhodně stojí za to!
Tenké pláty těsta bohatě posypané ořechy a prolité medovým sirupem ohromí každého milovníka sladkých moučníků.
Suroviny:
Na těsto:
470 g hladké mouky
4 lžíce olivového oleje
250 ml vody
1 lžička octa
špetka soli
kukuřičný škrob
Na náplň:
400 g mletých ořechů
2 lžičky skořice
Na medový sirup:
230 g třtinového cukru
150 ml medu
100 ml citronové šťávy
200 ml vody
Na dotvoření:
200 g másla
Krok za krokem:
1. Do velké mísy dejte hladkou mouku, olej, ocet a sůl. Postupně přilévejte vlažnou vodu a vypracujte pružné, nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 3 hodiny odpočinout při pokojové teplotě.
2. Uleželé těsto rozdělte asi na 15 dílů a z každého vytvořte kuličku zhruba o velikosti golfového míčku. Vyválejte jednu po druhé na plát o velikosti asi 25 x 30 cm. Při válení je neustále podsypávejte kukuřičným škrobem.
Pláty odkládejte na stranu a opět mezi ně vždy nasypejte trochu škrobu, aby se k sobě nepřilepily. Pláty těsta rozdělte na tři hromádky po pěti kusech a každou z nich vyválejte do velikosti zapékací formy.
3. Teď už můžete začít s vrstvením. Prvních pět plátů těsta vložte do máslem vymazaného pekáče. Polijte je rozpuštěným máslem a posypejte polovinou mletých ořechů smíchaných se skořicí. Tento postup opakujte ještě jednou a zakončete ho poslední vrstvou těsta.
4. Baklavu nakrájejte na malé kostičky a vložte ji do trouby předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách teplotu stáhněte na 150 °C a pečte ještě dalších 40 minut dozlatova.
5. Mezitím si připravte medový sirup. Třtinový cukr, med a vodu přiveďte na mírném plameni k varu. Směs nechte asi 15 minut probublávat, poté přidejte citronovou šťávu a vařte dalších 5 minut.
6. Dozlatova upečenou baklavu vyjměte z trouby a ještě teplou ji polijte připraveným sirupem. Nechte ji přes noc odležet.
Burek se špenátem
Filo těsto se hodí nejen na přípravu sladkých pochutin, ale můžete z něho připravit i různé druhy slaného pečiva. Jedním z nich je i tradiční balkánský pokrm – burek.
Existuje několik způsobů, jak ho naplnit, my vám dnes přinášíme recept na burek plněný masovou směsí.
Suroviny:
500 g filo těsta
200 ml oleje
1 lžíce másla
Na náplň:
150 g mletého hovězího masa
150 g mletého vepřového masa
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Jak na to?
Bochánek filo těsta rozdělte na 6 stejně velkých kuliček. Vložte je do mísy a zalijte slunečnicovým nebo olivovým olejem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií, vložte ji do lednice a nechte těsto odpočinout několik hodin, ideálně přes noc.
Druhý den ho vyjměte z lednice a pusťte se do přípravy náplně. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zesklovatět na trošce olivového oleje. Poté ji vmíchejte do syrového masa, přidejte prolisovaný česnek a směs osolte a opepřete podle chuti.
Pracovní plochu posypejte moukou a každý bochánek těsta vyválejte na tenkou placku. Tu vezměte do rukou, dlaně dejte pod těsto a začněte ho prsty směrem od středu opatrně roztahovat do stran. Těsto by mělo být opravdu tenké, téměř průsvitné.
Každý plát těsta naplňte připravenou masovou směsí, zakápněte olejem a smotejte do ruličky. Z ruliček vytvářejte zamotané šneky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Burky pečte na 200 °C asi 30 minut. Asi 1 minutu před koncem pečení potřete jejich povrch rozpuštěným máslem.