Tenhle výborný chléb budete mít hotový raz dva. Peče se ideálně v keramické formě. Můžete ho také posypat kmínem či semínky.
Potřebujete:
✿ 500 g hladké mouky
✿ 300 ml vlažné vody
✿ 10 g soli
✿ 10 g cukru
✿ 10 g sušeného droždí
✿ mléko
1 Vodu ohřejte na teplotu 30 °C. V misce promíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přilijte vlažnou vodu a rukou zpracujte v hladké těsto. Z těsta vypracujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut kynout v teple.
2. Poté znovu těsto prohněťte a vytvořte bochník, který uložte na moukou vysypaný tác formy na chléb. Přiklopte poklopem formy a nechte v teple 45 minut kynout. Pak bochník potřete mlékem, zlehka poprašte moukou.
3. Formu přiklopte a dejte péct do trouby při 240 °C na 35 minut. Aby chléb zůstal křupavý, sejměte po upečení poklop a nechte bochník pozvolna vychladnout.