Chcete mít zdravější oči? Poradíme vám potraviny, které mají prokazatelně pozitivní vliv na kvalitu zraku.
Ryby
Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin odvracejí nástup degenerace rohovky a syndrom suchého oka. Měla byste je ale konzumovat aspoň dvakrát týdně.
Mrkev
Je plná živin – luteinu a zeaxanthinu, které podporují zdravé vidění a snižují rovněž rizika šedého zákalu.
Ořechy a luštěniny
Vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin předcházejí zhoršování zraku. Obsahují i antioxidanty, jež snižují riziko oční degenerace a šedého zákalu.
Brokolice
Je bohatá na živiny, pomáhající chránit oči před škodlivými UV paprsky. Díky velkému množství vitaminu C podporuje produkci kolagenu v krevních cévách oka a hojí měkké tkáně očnice.
Vejce
Také ta obsahují lutein, zeaxantin a antioxidanty a tím pomáhají omezit účinky škodlivého modrého světla. Vejce obsahuje rovněž množství vitaminu A, důležitého pro udržení plně funkčního zraku a prevenci tzv. noční slepoty.