Suroviny:
Husa:
mladá husa
2 červená jablka
1 cibule
100 ml bílého vína
250 ml zeleninového vývaru
kmín
sůl
Červené zelí:
1 hlávka červeného zelí
1 cibule
100 ml červeného vína
50 ml červeného vinného octa
2 lžíce husího sádla
sůl
cukr krupice
Perníkové knedlíky:
8 starších rohlíků
250 g perníku na strouhání
280 ml mléka
4 vejce
80 g hrubé mouky
sůl
Postup:
Husu osolte, okmínujte a nechte v lednici odležet do druhého dne. Druhý den ji osušte, plech vypláchněte a vložte na něj na klínky nakrájená jablka a cibuli. Podlijte vínem a vývarem a položte na mřížku.
Na plech posaďte husu a pečte ji v troubě předehřáté na 120 °C asi 5–6 hodin. Když je měkká a maso jde pěkně od kosti, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte ještě 15 minut.
Zelí nakrouhejte, na sádle orestujte cibuli nakrájenou nadrobno a přidejte zelí. Podlijte ho vínem a nechte odpařit. Zelí osolte, přilijte ocet a podle potřeby podlijte trochou vody.
Duste asi 40 minut, podle chuti ho dolaďte solí, cukrem a případně ještě trochou octa.
Rohlíky nakrájejte na kostičky, 200 g perníku nakrájejte na drobné kostičky, zbylý perník nastrouhejte najemno. Žloutky oddělte od bílků a v míse je smíchejte s moukou, nastrouhaným perníkem, mlékem a solí.
Přidejte pečivo, perník a promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a po částech ho zlehka vmíchejte do těsta. Mokrýma rukama z něj tvarujte koule a vařte je 10–15 minut ve vroucí osolené vodě.
Tip!
Na výběru husy si dejte záležet a sáhněte po nějaké menší, mladé a ideálně chlazené. Taková nebude potřebovat velkou péči a odmění se šťavnatým masem a vypečenou kůrčičkou.