Vynikající dýňový hummus se hodí i jako pomazánka na topinky, jednohubky či do sendvičů.
Potřebujete:
✿ 400 g dýně Hokaido
✿ 1/4 šálku citronové šťávy
✿ 1/4 šálku pasty tahini
✿ 1 plechovku cizrny
✿ 3 stroužky česneku
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 2 lžičky mletého římského kmínu
✿ sůl, chilli
✿ 2–3 lžíce vody
✿ čerstvý koriandr
1. Dýni oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte ji na menší kousky a smíchejte s rozmačkaným česnekem a olivovým olejem.
Dýni s česnekem dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 220 °C asi 30 minut – dokud není měkká a na krajích lehce nahnědlá.
2. Dýni vložte do mixéru, přidejte tahini, citronovou šťávu, olivový olej, chilli, římský kmín a trošku soli a rozmixujte. Nakonec přidejte scezenou cizrnu, mixujte a pomalu přidávejte vodu do konzistence pyré.
3. Hummus servírujte v misce, pokapejte ho olivovým olejem a ozdobte kuličkami cizrny a koriandrem. Podávejte třeba se zeleninovými hranolky nebo pečivem.