Suroviny:
275 g hladké mouky
200 g másla
60 g moučkového cukru
30 g máku
1 citron
Postup:
Citron důkladně omyjte pod horkou vodou, ostrouhejte z něho na jemném struhadle kůru a vymačkejte šťávu. Do mísy nasypejte hladkou mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a mák.
Přidejte na kostičky nakrájené máslo a šťávu z citronu a rukama vypracujte hladké, nelepivé těsto.
Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 4 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu vychladit do lednice. Pak fólii odstraňte, váleček nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm a ta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky nechte rozestupy, sušenky se při pečení roztečou.
Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 20 minut dozlatova. Upečené sušenky nechte po vytažení z trouby asi 5 minut odpočinout na plechu, poté je přendejte na mřížku a nechte je zcela vychladnout.
Tip!
V uzavřené dóze vám sušenky vydrží čerstvé až dva týdny.