Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak to hned napravíme. Ovesné mléko je oblíbené pro svou krémovou texturu a příjemnou chuť a do jídelníčku jej zařazují osoby trpící laktózovou intolerancí, vegani a také sportovci.
Pokud se jako pro alternativu mléka rozhodnete pro ovesný nápoj, neuděláte chybu. Výhoda ovesného mléka je ta, že má více vlákniny a bílkovin než třeba mléko mandlové.
Má spoustu živin, zasytí a svou krémovou konzistencí se hodí i k přípravě nejrůznějších dezertů. Jaké další zdravotní účinky ovesné mléko nabízí, jakými způsoby ho využít a jak si ho vyrobit doma?
Proč právě oves?
Je bohatý na komplexní sacharidy, bílkoviny a vlákninu, stejně jako mnoho vitaminů a minerálů. Neobsahuje laktózu a hodí se při hubnutí i pro regeneraci svalů.
Oves také obsahuje cenné látky, které působí jako prevence proti šíření některých druhů rakoviny, a má blahodárný vliv na stav pokožky.
Ovesné mléko má více kalorií, sacharidů a vlákniny než mandlové, sójové a kravské mléko. Ve srovnáním s oblíbeným mandlovým mlékem je navíc podstatně hustší a krémovější, může mít také sladší a celkově bohatší chuť.
Hodí se proto nejen k přímé konzumaci, ale i při pečení a výrobě různých rychlých dezertů.
Jak ho připravit doma?
Připravte si 100 gr ovesných vloček a 1 l vody. Vločky zalijte vodou a nechte je namáčet přes noc. Druhý den je v mixéru rozmixujte a pak přelijte přes sítko nebo čisté plátno. Poté slijte do lahve, uchovávejte v lednici a používejte jako běžné mléko.