Bramborové placky neboli rösti (čtěte: resty) mohou být lehkou večeří nebo netradičním pohoštěním pro návštěvu.
Potřebujete:
✿ 800 g brambor
✿ sůl, pepř
✿ 1 lžíci dijonské hořčice
✿ 4 lžíce strouhanky
✿ 1 vejce
✿ 1 žloutek
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 200 g zakysané smetany
✿ hrst polníčku
✿ 4 ředkvičky
✿ 1 citron
✿ 100 g uzeného lososa
✿ hrst bambusových výhonků
1. Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechte 15 minut stát, aby pustily vodu. Tu slijte a zbylou vymačkejte. K bramborám v míse přidejte, sůl, pepř, hořčici, strouhanku, vejce a žloutek.
2. Na pánvi rozehřejte olej a z bramborové směsi tvořte placky, které opečte z každé strany 6–10 minut dokřupava. Nechte placky okapat na ubrousku a rozložte je na velký talíř.
3. Zakysanou smetanu smíchejte s nasekanými ředkvičkami a citronovou kůrou. K ještě teplým plackám naaranžujte ochucenou smetanu, plátky lososa, polníček, bambusové výhonky a zeleninovou oblohu.