Mít doma lahodný švestkový kompot se vždycky hodí, třeba i na přípravu rýžového nákypu.
Potřebujete:
✿ 3 kg švestek
✿ 300 g cukru krupice
✿ 1 l vody
✿ 1 citron
✿ 3 hřebíčky
✿ 1 celou skořici
1. Připravte si cukerný roztok. Vodu nalijte do hrnce, přisypejte cukr, rozmíchejte a nechte přejít varem, až se cukr ve vodě zcela rozpustí. Před koncem varu přidejte plátky citronu, hřebíčky a celou skořici. Rozvar nechte trochu vychladnout.
2. Mezitím si omyjte tvrdší švestky, nechte je okapat, rozpulte je a zbavte pecek. Vypeckované švestky vyskládejte do připravených čistých a suchých sklenic tak, aby byly plné.
3. Z mírně vychladlého rozvaru odstraňte citron a koření, zalijte jím švestky ve sklenicích a ihned je dobře uzavřete čistými suchými víčky. Sterilizujte při 80 °C po dobu 20 minut (nebo v myčce na delší program na 70 °C).