Propadla jste i vy kouzlu domácích těstovin? Přípravu lasagní a tagliatelle už určitě znáte, ale zkoušela jste někdy doma připravit plněné těstoviny? V Itálii jich existuje nespočet druhů, mezi ty neznámější bezpochyby patří ravioli. My vám přinášíme jeden z klasických receptů.
Suroviny:
Na těstoviny:
• 300 g mouky
• 3 vejce
• špetka soli
Na náplň:
• 250 g špenátu
• 150 g ricotty
• 50 g parmezánu
• 1 vejce
• sůl
• pepř
• muškátový oříšek
K servírování:
• 2 lžíce másla
• pár lístků šalvěje
• 50 g parmezánu
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou těstovin. Na omytou a osušenou kuchyňskou linku nasypejte mouku smíchanou se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepnete vejce.
K těm postupně vidličkou přihrnujte mouku z okrajů a promíchávejte, až uprostřed vznikne husté těstíčko.
2. Poté můžete začít těsto zpracovávat rukama. Hotové těsto poznáte podle toho, že je vláčné a nelepí se. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout do lednice.
3. Připravte si náplň. Čerstvý špenát spařte několik minut ve vroucí vodě, potom ho přeceďte, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky. Ricottu promíchejte s vejcem, parmezánem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Do ochucené směsi přimíchejte nakrájený špenát.
4. Těsto vyjměte z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte co nejtenčí plát. První polovinu těsta položte na pracovní plochu a pomocí dvou lžiček na ni v pravidelných rozestupech pokládejte náplň.
5. Okolí náplně potřete vodou pomocí mašlovačky. Následně vezměte druhý plát těsta a opatrně ho přiložte na spodní část. Obě vrstvy přimáčkněte k sobě, aby u náplně zůstalo co nejméně vzduchu.
Na závěr ravioli nakrájejte rádýlkem na stejně velké kusy, vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty.
6. Zatímco se ravioli vaří, rozehřejte v pánvi máslo, vhoďte do něho pár lístků šalvěje a přihoďte uvařené těstoviny. Lehce je poválejte v másle se šalvějí a naservírujte na talíře. Na závěr je posypejte strouhaným sýrem.
Ricottový koláč
Pokud si oběd nedokážete představit bez sladké tečky na závěr, zkuste si připravit tento koláč. Křehké máslové těsto doplňuje svěží ricottový krém, provoněný citronovou kůrou.
Ricottu můžete nahradit marmeládou, lískooříškovým krémem nebo třeba klasickým českým tvarohem. V Itálii patří tento koláč mezi nejoblíbenější dezerty.
Suroviny:
Na korpus:
• 330 g mouky
• špetka soli
• 160 g másla
• 1 vejce
• 2 žloutky
• 130 g cukru
• 1 lžičku prášku do pečiva
• kůra z 1 citronu
Na krém:
• 500 g ricotty
• 2 žloutky
• 170 g cukru
• kůra z 1 citronu
Jak na to?
✔ Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, solí a najemno nastrouhanou citronovou kůrou do hladkého krému. Poté postupně přidávejte vejce. Vždy, když přidáte vejce, musí být to předchozí dokonale spojené se základem na těsto. Výsledkem by měl být dokonale hladký krém bez hrudek.
Do něho začněte postupně přisypávat prosátou hladkou mouku, smíchanou s kypřicím práškem. Na závěr odložte šlehač a těsto propracujte rukama.
Jakmile vám vznikne hladké nelepivé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice.
✔ Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou kůru a nakonec zašlehejte ricottu. Kousek těsta odložte stranou, větší část těsta rozválejte na plát silný asi 5 mm, vložte ho do máslem vymazané koláčové formy a zarovnejte okraje.
Korpus naplňte krémem. Ze zbytku těsta vytvořte pruhy, a ty naskládejte na povrch koláče ve tvaru mřížky. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 50 minut. Před nakrojením nechte koláč zcela vychladnout.