Brambory s rajskou omáčkou patří mezi typické španělské tapas – tedy předkrmy. Můžete si je ale dát i jako plnohodnotné jídlo.
Potřebujete:
✿ 900 g brambor
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
Omáčka:
✿ 3 lžíce olivového oleje
✿ 1 cibuli
✿ 2 stroužky česneku
✿ 200 g rajčat z plechovky
✿ 1 lžíci rajčatového pyré
✿ sladkou mletou papriku
✿ chilli
✿ špetku cukru, sůl
✿ čerstvou petrželku
1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte cca 5 minut na oleji. Přidejte nakrájený česnek, nasekaná rajčata, rajčatové pyré, mletou papriku, chilli, cukr a sůl. Zvolna vařte 10 minut do zhoustnutí. Nechte 24 hodin odležet v chladu.
2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a osušte. Vložte je do pekáče na pečicí papír, zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě při 200 °C 40–50 minut dozlatova.
3. Upečené brambory dejte do misky či na talíř a přelijte prohřátou omáčkou. Posypejte petrželkou a podávejte.