Slaný francouzský koláč z Lotrinska se slaninou a sýrem je skvělý teplý i studený. Z listového těsta ho uděláte raz dva.
Potřebujete:
✿ 1 plát listového těsta
✿ 200 g slaniny vcelku
✿ 100 g ementálu
✿ 3 vejce
✿ 200 ml smetany ke šlehání
✿ sůl, pepř
✿ špetku muškátového oříšku
✿ 200 ml zakysané smetany
✿ bylinky na ozdobu
1. Slaninu nakrájejte na nudličky, opečte je asi minutu na suché pánvi a pak slijte tuk. 3/4 sýra nakrájejte na kostičky, zbytek nastrouhejte.
2. V misce smíchejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a rozšlehanými vejci. Směs osolte, opepřete a přidejte ještě muškátový oříšek.
Do koláčové formy vtlačte rozválené listové těsto, na něj nasypejte opečenou slaninu a kostičky sýru, zalijte smetanovou směsí a navrch posypejte strouhaným sýrem.
3. Dejte péct do trouby při 190 °C asi 25–30 minut do zezlátnutí. Posypejte nasekanými bylinkami (nebo cibulkou) a podávejte.